Nas 99 i jedan procenat bogataša

Jedan posto bogatih u svijetu posjeduje 50 posto svjetskog bogatstva. Pogledajte skriveni život bogataša

Nejednakost je svugdje oko nas. Ona utječe na sve nas i ugrožava djecu. Kako nejednakost izgleda kroz objektiv kamere, pitanje je koje su postavili organizatori izložbe o nejednakosti u svijetu koju je sponzorisala organizacija World Vision.

Fotografi širom svijeta zabilježili su ogromne razlike u životima bogatih i siromašnih.

Jedan posto bogatih u svijetu posjeduje 50 posto svjetskog bogatstva. Meksički milijarder Carlos Slim ima toliko novca da samo od kamata zarađuje plate 400.000 Meksikanaca.

Šest članova porodice Walton posjeduje više bogatstva nego 40 posto najsiromašnijih Amerikanaca. Nejednakost u SAD-u je na svome stogodišnjem vrhuncu. Od 2009. do 2012. godine imovina jedan posto najbogatijih Amerikanaca je narasla više od 30 posto dok je u isto vrijeme 99 posto ostalih vidjelo povećanje od manje od jedan posto.

U anketi poslovne škole Harvard pitali su Amerikance šta misle koliki je odnos plate jednog direktora velike kompanije u odnosu na običnog radnika. Većina je rekla da je odnos 30 naprema jedan. U stvarnosti je taj odnos 350 naprema jedan.

Organizator izložbe Myles Little, koji nam je odobrio korištenje fotografija uz pomoć portala fotografija.ba za Daily Mail je izjavio kako mu je cilj prikazati skriveni život ultra bogatih ljudi.

On je izabrao 30 od više od 2.000 fotografija napravljenih širom svijeta. Izložba putuje u Kinu, Nigeriju, Vels, SAD i Ujedinjene Arapske Emirate. Od 29. do 31. januara 2016. godine izložbu ćete moći pogledati u Sarajevu na festivalu Fotografija godine.

Žurnal uz dozvolu organizatora izložbe objavljuje 15 fotografija sa ove izložbe.

(zurnal.info)

Foto:
Muškarac se kupa u bazenu na 57. spratu hotela Marina Bay Sands dok je u pozadini panorama finansijske četvrti Singapura (Foto: Paolo Woods & Gabriele Galimberti)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close