-TopSLIDEBiHPolitika

Narodna skupština Rs podržala veto Željke Cvijanović

Od 72 prisutna poslanika, ovu odluku podržalo je njih 66, dok je jedan bio protiv, a niko suzdržan. Odluka NSRs stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenom glasniku” Rs.

 Narodna skupština Rs dvotrećinskom je većinom na današnjoj posebnoj sjednici podržala veto članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak koji je bez konsenzusa usvojen na posljednjoj sjednici kolektivnog šefa države.

Od 72 prisutna poslanika, ovu odluku podržalo je njih 66, dok je jedan bio protiv, a niko suzdržan. Odluka NSRs stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenom glasniku” Rs.

Na posebnoj sjednici narodni poslanici danas su podržali odluku o potvrđivanju izjave članice Predsjedništva BiH prema kojoj je zaključak Predsjedništva BiH povodom eskalacije napada organa entiteta Rs na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH, usvojen bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese Rs.

Cvijanović je kazala da je zaključak Predsjedništva povodom eskalacije napada organa Rs na temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH “ne samo krajnje neistinit i na maliciozan način pokušava predstaviti političku situaciju u BiH, već je i funkcionalno usmjeren ka realizaciji ciljeva unitarističke politike koju zastupaju politički akteri sa sjedištem u Sarajevu.”

U obraćanju poslanicima ustvrdila je da se tu prepoznaje i “zlonamjerni pokušaj identifikovanja institucija Rs i njenih predstavnika kao isključivih krivaca za dugotrajnu krizu kroz koju prolazi BiH, ali i lažna optužba da su institucije Rs usmjerene ka ugrožavanju Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka BiH.”

Dodala je kako se “predlagač spornog akta ne bavi samo neposredno unutrašnjom političkom situacijom u BiH, već nastoji izvršiti dodatnu internacionalizaciju ovog pitanja, prizivajući, između ostalog, sankcije za institucije i pojedince iz Rs od EU, SAD, OHR-a, a zaključkom se tretiraju i susjedne zemlje.”

Patria, nap.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close