-TopSLIDEBiHPolitika

Naprijed naši ublehaši: Skopljakov, Tadićev i Mušićev Zakon o PIO dao dodatne privilegije uhljebima

Skopljak, Tadić i Mušić / Vijesti.ba

Dom naroda FBiH je prošle sedmice usvojio Zakon o PIO koji, kako se to htjelo predstaviti, ispravlja nepravdu prema boračkoj populaciji. No, je li baš tako!?

U oba doma, ovaj zakon su predložili članovi, u Predstavničkom zastupnik Zijat Mušić (SDA), a u Domu naroda, delegati Hajrudin Skopljak (SDA) i Ivo Tadić (HDZ BiH) dok je najbučniji portparol cijele priče bio zastupnik Jasmin Duvnjak (SDA) uz podršku i opozicionih stranaka.

Pa da vidmo kojem to dijelu boračke populacije ovaj zakon ispravlja nepravdu.

Direktor zavoda Zijad Krnjić pojasnio je da se ovim zakonom neće povećati penzije demobiliziranih boraca, šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida, ratnih komandanata, do sada penzionisanih branitelja po Zakonu o PIO/MIO kod kojih je i ratni staži bio dio uvjeta za penziju.

Iz Zavoda su pojasnili i kojim kategorijama će se povećati penzija primjenom pomenutog zakona:

–  Penzija će se povećati onim koji se prijave za penzionisanje po objavi ovog zakona, a koji su od 1996. godine imali veći dio staža na bolje plaćenim radnim mjestima, a imaju uvjerenja da su učestvovali u odbrani BiH. To su u Federaciji BiH uglavnom radna mjesta u javnoj upravi i javnim preduzećima i neki manji broj izuzetaka.

Tako su u zaglušujućoj politikanstkoj kampanji,  ublehaške parole prije svega SDA-ovih zastupnika zapravo doprinijele popravljanju situacije onima u boračkoj populaciji kojima je ionako bilo bolje u odnosu na uistinu ugroženi dio kategorije. Pridružila im se, dakako, većina zastupnika iz drugih stranaka.

– Ovaj tekst zakona neće nimalo popraviti poziciju najugroženijih kategorija. Vlada, ministarstvo, mi i mnogi drugi su govorili i pisali da ovaj tekst nije dobar. Vlada je dala i negativno mišljenje, međutim populistička grmljavina je bila jača. Sad će oni koji su imali velika očekivanja, a to su uglavnom demobilizirani borci s malo staža, niskim platama, biti razočarani, tako de će imati problem kako će im objasniti šta se desilo, rekao je Krnjić u razgovoru za portal Klix.

Vlada FBIH na čelu sa Fadilom Novalićem uspjela je stabilizirati Fond PIO, isplatu penzija učiniti redovnom, a povećanja penzija uvesti u realne zakonske okvire.  No, populiste je nemoguće uvesti u realne okvire. Nakon odluke Doma naroda da jednu grupu stavi u povoljniji položaj u odnosu na 425 hiljada penzionera od kojih više od 300 hiljada prima penziju 500 KM i manje, naredni period moglo bi obilježiti novo destabiliziranje Fonda PIO, ali i cijele Federacije BiH.

D.S

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close