LifestyleZdravlje

Napravite tonik od bijelog luka: Spas od virusa

Za bijeli luk se kaže da je jedna od najzdravijih namirnica, a u našim krajevima je dostupan za ishranu tokom cijele godine.

Bijeli luk je bogat vitaminima i mineralima: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Bijeli luk se koristi sirov, kuhan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja.

Bijeli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno djelovanje te se poredi s najboljim antibioticima. Iako ga najčešće koristimo u pripremi hrane, važno je znati da je njegovo ljekovito dejstvo najefikasnije kada se konzumira sirov.

Preporuke medicinara su da se koristi što češće. A redovno konzumiranje bijelog luka će značajno smanjiti krvni pritisak, kao i spriječiti kardiovaskularne i srčane bolesti. On takođe poboljšava funkciju bešike i pomaže prilikom iščišćavanja i poboljšavanja funkcije jetre. Ukoliko se konzumira na prazan stomak može biti lijek za brojne stomačne probleme, uključujući i dijareju.

Bijeli luk pomaže prilikom čišćenja tijela od parazita, spriječava dijabetes, depresiju…A za osobe koje su alergične na bijeli luk ne bi trebalo da ga konzumiraju sirovog. Bijeli luk je izuzetno dobar i kod problema disajnog trakta.

Kako je već navedeno bijeli luk je najbolje jesti sirov i to na prazan stomak. Nakon što ga očistite, luk treba zdrobiti ili isjeckati te ostaviti 15 minuta kako bi aktivirali hemijsku reakciju koja će učiniti alicin u bijelom luku pristupačnijim za apsorbovanje.

Bijeli luk je dobor jesti i u kombinaciji s medom. Uzmite 2-3 čehna bijelog luka i sitno ih isjeckajte. Zatim dodajte supenu kašiku meda i dobro izmješajte. Ova mješavina se može konzumirati svakodnevno.

Tonik zprotiv gripe

Sastojci: Pola glavice crnog luka, 5 čehna bijelog luka, 2 crvene čili papričice, 1 kašika đumbira, sok jednog limuna, jabukovo sirće (mora biti organsko). Svaki sastojak isjeckati krupnije.

Uzmite teglu od 500 ml i u nju ubacite isjeckan crni luk. Zatim dodajte bijeli luk. Nakon toga dodajte papričice i pažljivo stavite đumbir na vrh. Limun morate iscijediti u drugu posudu, odstraniti sjemenke i zatim sipajte sok preko mješavine.

Na kraju napunite teglu jabukovim sirćem tako da samo 1 cm od vrha ostane prazan. Zatvorite teglu i čuvajte je na tamnom i hladnom mjestu. Vaš tonik za prehladu i grip je spreman za upotrebu.

Nemojte zaboraviti za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada.

Radiosarajevo.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close