LifestyleZdravlje

Namirnice koje će vam pomoći da se riješite konstipacije

Konstipacija je uobičajen i frustrirajući problem koji može zadesiti svakoga. Procjenjuje se da oko 20 posto ljudi pati od ovog “tihog” problema, često ga uzrokuju konstantne promjene stila života i nezdrava ishrana, a postoji i hronična konstipacija koja nema poseban uzrok. Ipak, tu su i rješenja tako da prije nego potražite neki lijek u apotekama, probajte sebi pomoći tako što ćete iskoristiti ono što imate u svom domu.

Masti nisu nužno loše za zdravlje, naprotiv, ulja su ključna za uravnoteženu ishranu. Maslinovo ulje je izuzetno korisno za organizam, kao i sjemenke bogate uljima jer djeluju kao laksativ. Ulja će pomoći u regulisanju rada cijeva.

Melasa se smatra superhranom iz opravdanih razloga. Sadrži malo šećera, veliku količinu multivitamina i minerala poput magnezija koji pomažu u razgradnji enzima u tijelu i balansiraju njegove funkcije, a u konačnici se rješava problem zatvora.

Čaj od mente i đumbira uvijek pomažu u slučaju konstipacije jer sadrže moćne enzime koji su korisni za probavni sistem. Đumbir također umiruje uznemireni želudac. Čajeve pijte prije ili poslije jela za detoksikaciju i ublažavanje problema s probavom.

Želučane kiseline imaju važnu ulogu u balansiranju tjelesnih funkcija, a kada soda bikarbona reaguje s tim kiselinama, oslobađaju se ugljendioksid i voda, što pomaže u čišćenju crijeva.

Voda i limun su dobra kombinacija za probavu, jer je potiče vitamin C. Popijte čašu soka od svježeg limuna svakodnevno i izbjeći ćete probleme.

Sjemenke sezama su korisne u svakom domu, hranjive su i sadrže esencijalna ulja koja su korisna za organizam. Ona pomažu u opuštanju tijela i djeluju olakšavajuće ukoliko imate problema s konstipacijom.

Hrana bogata vlaknima je obavezna u slučaju konstipacije. Ako želite voditi zdrav život, hrana bogata vlaknima mora biti na vašoj listi, a to znači da trebate konzumirati zelenolisno povrće. Vlakna su važna jer razlažu obrađenu hranu te tako sprečavaju konstipaciju. Orasi, žitarice i zob trebaju biti dio vaše ishrane.

Suhe šljive su efikasno “oružje” protiv konstipacije jer sadrže šećerni alkohol, koji djeluje kao efikasan laksativ.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close