-TopSLIDEBiHPolitika

Nakon više od devet sati rasprave: Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH, sutra glasanje o Budžetu

Osmorka i HDZ su predložili oko 50 amandmana, a SDA nije bila sigurna kako glasati, obzirom da je riječ o Budžetu njihovog premijera

Nakon više od devet sati rasprave zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH nisu se izjašnjavali o Budžetu FBiH za 2023. godinu.

Razlog tome je što su Osmorka i HDZ predložili oko 50 amandmana, a SDA nije bila sigurna kako glasati, obzirom da je riječ o Budžetu njihovog premijera. Zbog toga su tražili pauzu, a onda je i DF tražio pauzu, a kako su rekli, to vrijeme im nije bilo dovoljno za donošenje odluke.

Rasprava je okončana i sutra će se Vlada FBiH izjasniti o amandmanima, nakon čega će zastupnici glasati o Budžetu. Sjednica se nastavlja u 11 sati.

Povećani Budžet

Podsjećamo, Budžet Federacije BiH, koji je predložila Vlada Federacije BiH, iznosi 6,7 milijardi KM i za nešto više od 1,1 milijardu KM je veći od prošlogodišnjeg budžeta.

Jedan od ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava za ovu fiskalnu godinu bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih budžetom Federacije BiH, naveli su iz Vlade FBiH.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) je danas predstavila budžet.

Kako je navela, najveće povećanje se odnosi na isplatu penzija po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM.

Povećanje izdvajanja za osobe s invaliditetom

Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata planirano je veće izdvajanje finansijskih sredstava za isplate penzija ostvarenih na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu do 22,2 miliona KM. Tekući transfer za invalidnine planiran je u iznosu od 278 miliona KM i veći je za 6,3 miliona KM.

Za osobe sa invaliditetom – neratne invalide planirano je 160 miliona KM, što je za 18 miliona KM više u odnosu na 2022. godinu.

Za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano je 28 miliona KM, što je povećanje za 10,5 miliona KM, dok transfer za provođenje Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH iznosi 106 miliona KM i predstavlja povećanje za 56 miliona KM u odnosu na fiskalnu 2022. godinu.

Podsticaji za poljoprivredu

Podsticaj za poljoprivredu iznosi 160 miliona KM, što je povećanje subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za 54 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Između ostalog, planirane su subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu od 178 miliona KM, što je za 57,6 miliona KM više u odnosu na prethodni budžet.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić (SBiH) je kazao tokom rasprave da su zastupnici dovedeni pred svršen čin i da moraju izglasati budžet. Privremeno finansiranje bi uskratilo prava određenim kategorijama te je pozvao kolege da usvoje budžet lako ne bi upali u zamku privremenog finasiranja.

– Rekordan budžet na bazi inflacije nam daje odgovornost koji se odnosi na adekvatnu raspodjelu – rekao je Čavalić i dodao da se ubuduće mora izbjegavati hitni postupak kako bi se vise paznje moglo posvetiti amandmanima.

Statistika za političku manipulaciju

Zastupnik Aner Žuljević (SDP) je rekao da je statistika super za političku manipulaciju kako je gleda premijer.

– Ja sam rob istine, naš prvi predsjednik je rekao mi se nećemo umoriti i ne smijemo se umoriti – rekao je a zatim predstavio BDP rast BiH i zemalja u regionu.

– Mi smo ovi mali zajedno s Albanijom, okolo su svi ostali – rekao je pokazujući grafikon.

Pokazao je grafikon nezaposlenosti gdje je pokazao da je da smo tu u vrhu.

Dijaspora kao investitor

Dotakao se i stranih investicija.

– Nama je strani investitor dijaspora i čuva zemlju u potrošnji – rekao i dodao da je Srbija imala deset puta više investicija. 56 posto imamo realizaciju kapitalnih projekata, mi smo nesposobni da realiziramo kapitalne projekte koje planiramo – rekao je Žuljević.

Zastupnici iz redova SDA su govorili o uspjesima prethodne Vlade i tvrdili su da povećanje Budžeta nije posljedica isključivo inflacije, dok predstavnici nove većine nisu bili suglasni s tim tvrdnjama.

Slaven Raguž (HRS) je rekao da ne smatra da je budžet realan. Projiciran je rast BDP-a od 2,8 posto, očigledno je da se ide u opterećenje privrede raznim fiskalnim nametima, rekao je.

– Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3000 KM, što znaci da četveročlana porodica u kojoj svi rade ne može servisirati svoje potrebe – rekao je.

Recesijska godina

Podsjetio je da se 2023. godina predviđa kao recesijska godina.

Mahir Mešalić (DF) je kazao da će Budžet FBiH biti iskasapljen amandmanima, ali je poručio da mu se i ovaj put čini da je Tuzlanski kanton nepravedno zapostavljen.

Osim njega i brojni zastupnici iz Krajine su kritikovali zastupljenost Unsko-sanskog kantona u Budžetu, zbog čega su uputili i brojne amandmane.

Fahrudin Skopljak (SDA) je poručio da je najveća vrijednost ovog Budžeta to što on daje stabilnost.

– Imajući u vidu na situaciju u državi, da je Vlada radila u tehničkom mandatu i da je falilo ministara, Budžet je dobar. Kada je riječ o projektima, mislim da nije tu sporan Budžet nego druge stvari, kao spore procedure – rekao je Skopljak.

Skopljak je kazao da su amandmani promijenili strukturu Budžeta te da je očekivao da će Budžet biti usvojen onako kako ga je Vlada predložila i da će nova većina napraviti rebalans.

Haris Šabanović (SDA) je kritikovao to što se u amandmanima oduzima dosta sredstava od Željeznica FBiH.

Adela Kukić – avaz

Fena
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close