Nakon napada na pojas Gaze: Dobitnici Nobelove nagrade pozvali na vojni bojkot Izraela

Grupa dobitnika Nobelove nagrade, istaknutih umjetnika i aktivista pozvala je na međunarodni vojni bojkot Izraela nakon ovomjesečnog napada na pojas Gaze. U pismu se također osuđuju SAD, EU i nekoliko razvijenih zemalja zbog, kako kažu, “saučesništva” u prodaji oružja i druge vojne podrške u napadima u kojima je ubijeno 160 Palestinaca, od kojih su mnogi civili, uključujući oko 35-ero djece.

Među 52 potpisnika su i dobitnici Nobelove nagrade Mairead Maguire i Adolfo Pérez Esquivel, filmski režiseri Mike Leigh i Ken Loach, američko-jevrejski akademik Noam Chomsky, Roger Waters iz Pink Floyda, Stephane Hessel, bivši francuski diplomat i koautor univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koji je preživio holokausta.

“Zgroženi posljednjim aktima izraelske agresije protiv 1,5 miliona Palestinaca u opkoljenom i okupiranom pojasu Gaze i svjesni nekažnjavanja koje je omogućilo ovo novo poglavlje u izraelskom višedecenijskom kršenju međunarodnog zakona i palestinskih prava, vjerujemo da je hitno potrebna međunarodna akcija za obavezni, sveobuhvatni vojni embargo protiv Izraela”, navodi se u pismu.

“Takva mjera je bila predmet nekoliko UN-ovih rezolucija i slična je embargu na uvoz oružja protiv aparthejda u Južnoj Africi”, stoji u pismu intelektualaca.

U pismu se optužuje nekoliko zemalja zbog pružanja važne vojne podrške koja je osigurala napad na Gazu.

“Dok je SAD najveći pokrovitelj Izraela osiguravanjem milijardi dolara za unapređenje vojne opreme svake godine, uloga Evropske unije ne smije biti neprimijećena, posebno zbog ogromnih subvencija za izraelski vojni kompleks”, citirao je pismo britanski Gurdian.

U pismu se dalje navodi da su rastući vojni odnosi između Izraela i ekonomija Brazila, Indije i Južne Koreje nesavjesni zbog njihove nominalne podrške za palestinsku slobodu.

Pismo počinje citatom Nelsona Mandele: “Da bi čovjek bio slobodan, nije dovoljno odbaciti okove, već živjeti na način da poštuje i razvija slobodu drugih ljudi.”

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close