BiHPolitika

Nakon izjava iz HDZ-a BiH o dva kantona u ogledalu: Travnik i Mostar nisu isti!

Izjave lidera HDZ-a i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o tome kako se nada da će se kroz razgovore o pitanju Grada Mostara još jednom otvoriti pitanje Travnika, te da je potrebno pronaći model koji će “u svim općinama na sličan način riješiti pitanje odnosa između većinskog i malobrojnijeg naroda”, izazvale su oprečne reakcije u vezirskom gradu, ali i Kantonu.

Čović je sa svojom zamjenicom i predsjedateljicom Zastupničkog doma PSBiH Borjanom Krišto posjetio nekoliko općinskih odbora ove stranke u SBK-u. Na sastanku u Novom Travniku, između ostaloga, razgovaralo se i o pitanju Travnika.

Princip pariteta

Županijski odbor HDZ-a BiH je stajališta da Travnik treba biti ustrojen kao gradska zajednica, odnosno po principima kako je bilo predviđeno amandmanima XXV na Ustav FBiH, a koje je “tadašnji visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch nelegitimno i na štetu Hrvata privremeno stavio van snage”.

“Na sjednici ŽO u Vitezu, kao posebna točka razmatrana je problematika oko preustroja općine Travnik. Rješenja uređenja po principima pariteta predstavljaju jedinu mogućnost za ravnopravnost i izgradnju zdravih međusobnih odnosa u budućnosti među narodima i svim građanima u BiH”, naveli su iz ŽO HDZ-a ŽSB-a.

Tahir Lendo, premijer SBK-a i predsjednik OO SDA Travnik, kaže nam da su o pitanju paralelizama u uređenju Travnika i Mostara, u sjedištu Srednjobosanskog kantona davno iskazali stav da je ovaj grad već uređen onako kako žele njegovi građani.

“Građani Travnika, pripadnici svih naroda i narodnosti su iskazali svoj interes kroz organizaciju Općine, općinskih organa, Općinskog vijeća. Ranije sam kazao da nema u Travniku nikakvih podjela i da ne želimo dalji razdor, već harmoniju”, rekao je Lendo, te ustvrdio da se približavanjem izbora, naročito lokalnih, javljaju političke konotacije u izjednačavanju Travnika i Mostara.

Asim Mekić, predsjednik SDA SBK-a, komentarišući izjavu Čovića, kazao nam je da je to “više politički obojeno”.

“U praktičnom smislu to ne bi ličilo ni na što. SBK i HNK su zaista bili kantoni s posebnim režimom. I danas imaju dosta sličan status. Isti status koji je bio prije ogledao se kroz broj i iste nazive ministarstava, guvernera, premijera, njihove zamjenike, rotacije… Ali, to je prošlost. Da bi se prevazišlo to stanje, međunarodna zajednica je rekla da se ukidaju kantoni s posebnim režimom. Svakog dana stanje je sve različitije u ova dva kantona”, pojasnio je Mekić.

Krvna zrnca

Ilhan Bušatlić, samostalni poslanik (bivši član DF-a) iz SBK-a u Predstavničkom domu FBiH, poručio je da “nebulozne ideje predsjednika HDZ-a o uređenju Travnika poput Mostara ne mogu dobiti podršku nikoga normalnog iz SBK-a, pogotovo iz lijevo orijentisanih partija, koje se bore da sve bude zajedničko, a ne da se dijelimo po krvnim zrncima ili nacionalnoj pripadnosti”.

“Ta ideja neće sigurno dobiti podršku ni skupštinske većine u SBK-u niti OV-a Travnik, koji se treba o tome izjasniti, niti nas koji predstavljamo SBK u Parlamentu FBiH”.

Pokušali smo kontaktirati predstavnike HDZ-a iz Travnika i SBK-a. Predsjedavajući OV-a Travnik je na godišnjem, a niko se nije javljao u kancelariji HDZ-a BiH Travnik.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close