Najveći unutarnji otpor do sada: 105 izraelskih bivših generala i dužnosnika traže od Netanyahua mir s Palestincima

Najmanje 105 izraelskih umirovljenih generala, bivših obavještajnih šefova i drugih dužnosnika iz sigurnosnog sektora poslali su pismopremijeru Benjaminu Netanyahuu u kojem se od njega traži da “započne diplomatski proces” s ciljem ostvarenja mira s Palestincima.

I ranije su iz pravca vojske dolazile poruke u kojima se pozivalo na mir po pitanju dugogodišnjeg sukoba između Izraela i Palestine, no nikada ne ove magnitude.

“Mi, potpisnici, komandosi rezervisti IDF-a, umirovljeni policijski dužnosnici, koji su se borili u izraelskim vojnim kampanjama, iz prve ruke znamo za tešku i bolnu cijenu nanijetu ovim ratovima… Ovdje smo ponovno, šaljemo sada svoju djecu na bojišnicu, gledamo ih dok oblače uniforme i odlaze boriti se u operaciji Protective Edge”, navodi se u pismu.

Podsjetimo, operacija “Protective Edge” bila je ovogodišnja izraelska agresija na Pojas Gaze koja je trajala ukupno 50 dana.

Neki od potpisnika pisma izraelskom premijeru dali su komentar za lokalne medije ističući kako Izrael ima i dovoljno snage i sredstva da zaista prihvati rješenje za sukob koje bi se temeljilo na formiranju dvije države.

“Nalazimo se na skliskom terenu koji vodi prema sve većoj polarizaciji društva i moralnom opadanju zbog činjenice da se milijune ljudi drži pod okupacijom na temelju tvrdnji da je to potrebno za našu sigurnost”, rekao je izraelski general Eyal Ben-Reuven.

“Nemam sumnje da premijer Izraelu želi dobro, ali mislim da pati od neke vrste političke sljepoće koja ga tjera da straši i sebe i nas”, rekao je Eyal Ben-Reuven u razgovoru za list Haaretz.

Ideju o pisanju pisma premijeru Netanyahuu pokrenuo je general Amnon Reshef koji je u intervjuu za medije istaknuo kako je “umoran od borbi svake godine”. Istaknuo je kako podržava saudijsku inicijativu iz 2002. prema kojoj se nudi mir između arapskih zemalja i Izraela u zamjenu za izraelsko povlačenje na granice prije 1967.

Pismo izraelskom premijeru ukupno je potpisao 101 IDF (izraelska vojska) veteran s činom brigadira ili generala. Pismo su također potpisala i dvojica bivših šefova izraelske obavještajne službe Mossad, kao i trojica bivših zapovjednika izraelske nacionalne policije.

Jasno je kako u Izraelu postoji snažna frakcija koja želi mir te postaje sve jača i glasnija (potreba za mirom jača i na Zapadu: Švedska i službeno priznala Palestinu kao državu), no politički vrh očito još nije došao do te razine. Spomenuto pismo uručeno je premijeru svega tjedan dana nakon što je on najavio izgradnju još oko 1,000 novih stambenih objekata na okupiranoj palestinskoj zemlji.

advance.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close