PolitikaRegion

Najveće šanse za premijera Srbije ima Ivica Dačić

On je, nakon što je proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima, izjavio da će nova vlada biti formirana u naredna dva mjeseca.

U intervjuu za Blic uoči izborne šutnje, Vučić je izjavio da još nije odlučio ko će nastaviti voditi Vladu Srbije, ali se nezvanično saznaje da je o tome najviše razgovarao s predsjednikom SPS-a Ivicom Dačićem.

Naime, kako piše Blic.rs, Dačić bi mogao postati novi premijer, a ukoliko se to ne dogodi, SPS bi mogla dobiti još neko ministarsko mjesto u vladi. Tako je spominjana mogućnost povratka Branka Ružića u Nemanjinu 11.

Jedna od osnovnih dilema jeste da li će se Vučić opredijeliti za stranačku ili nestranačku ličnost. Ukoliko se odluči za nestranačku ličnost, najviše šanse za premijersku funkciju imaju Ana Brnabić i Dušan Vujović.

Kada je riječ o Ani Brnabić, ne može se osporiti njena stručnost, ali ni povjerenje koje uživa kod Vučića. Inače, ona je prije nekoliko sedmica izjavila da bi se morala konsultovati s Vučićem da vidi “ima li kapaciteta” za taj posao. Ona time nije odbacila mogućnost da naslijedi Vučića, ali ostaje otvoreno pitanje koliko bi ona mogla biti jaka ruka i autoritet ministrima iz redova naprednjaka, među kojima su se pojedini nadali da bi baš oni mogli sjesti u premijersku fotelju.

Drugi nestranački kandidat koji je spominjan je ministar finansija Dušan Vujović koji bi mogao biti autoritet svakom članu vlade, ali, kako se moglo nezvanično čuti, on nije pretjerano zainteresovan za prelazak na drugo radno mjesto, odnosno smatra da ima još mnogo posla u oblasti finansija.

Iako je to u ovom trenutku teško zamisliti da će se dogoditi, za premijersku funkciju veoma je zainteresovan odlazeći predsjednik Srbije Tomislav Nikolić koji je i javno više puta nagovijestio da to očekuje u zamjenu za to što se nije ponovo kandidovao na predsjedničkim izborima. Nikolić je naveo da je o tome razgovarao s Vučićem.

SNS, prema saznanjima Blica, očekuje da njima pripadne funkcija premijera, a među zainteresovanima su i Zorana Mihajlović, kao i bivši ministar Nikola Selaković i sadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close