Najveće kompanije iz Srbije imaju zastupništva u FBiH, a ne RS-u

Devetnaest kompanija iz Republike Srbije imaju ugovor o zastupništvu i distribuciji proizvoda potpisane s firmama čije je sjedište u Federaciji BiH, a ne Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva trgovine RS-a napominju da je više od 70 posto, u nekim slučajevima čak i 80 posto, prometa i krajnje potrošnje tih proizvoda u Republici Srpskoj.

– Sve te kompanije imaju sjedišta u Federaciji BiH, gdje se vrši uvoz i plaćanje dadžbina, a formiraju i poslovne jedinice u Republici Srpskoj – navedeno je u odgovoru iz tog resora Vlade RS-a na jedno od poslaničkih pitanja.

Napominju i da se svi novčani tokovi vezani za ove poslove odvijaju iz banaka sa sjedištem u FBiH.

– Zbog svega ovoga, kompanije iz Republike Srpske direktno gube na prometu i značaju prema velikim trgovačkim lancima, kao i u ukupnom učešću u prometu u BiH, što za posljedicu ima gubljenje radnih mjesta, a time i smanjenje poreza i doprinosa prema budžetu u RS – stoji u pisanom odgovoru resorne ministrice Maide Ibrišagić-Hrstić na pitanje poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđana Mazalice.

Među kompanijama iz Srbije koje su za distributere izabrale firme iz Federacije BiH, a ne RS su “Swislion“ Takovo, “Vino Župa“ Aleksandrovac, “Sinalco“ Šabac, “Jumis“ Niš, “Bambi“ Požarevac, “Centro proizvod“ Beograd, “Jaffa“ Crvenka, “Nectar“ Bačka Palanka, “Šabačka mljekara (Imlek), “Hello sokovi“ Smederovo, “Rubin“ Kruševac, “Vinarija Čoka“…

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close