“Najveća pljačka od rata do danas”: Bećarević traži da BH-Gas građanima vrati 20 miliona KM!

“Shvatite, pljačkaju građane i privredu Kantona Sarajevo. Sada želite, ‘onako’, pokloniti pet miliona KM iz budžeta Kantona, a već su im građani dali preko 20 miliona KM. Sve ovo se odigrava pred Vašim ošima, a sada dobiva i podršku jer kako drugačije ovo shvatiti. Sada se, kockarskim čipovima, snishodljivo traži smanjenje cijene gasa za nešto što je obaveza kao i u naftnoj industriji. CIJENA GASA, ponavljam, ODRAŽAVA NAJVEĆU PLJAČKU GRAĐANA OD RATA DO DANAS…”. Ovim riječima se javnosti i premijeru Kantona Sarajevo u današnjem otvorenom pismu obratio bivši prvi čovjek kompanije BH-Gas Almir Bećarević.

Njegovo pismo u cjelosti možete pročitati u nastavku ovog teksta…

POSTOVANI PREMIJERU VLADE KANTONA SARAJEVO,

Uporno sam, mjesecima, pokusavao da ukazem na pljacku gradjana Sarajeva i da Vam to licno objasnim. Predlagao sam smanjenje cijene gasa za cca 25% i da time ustedimo gradjanima pet mil. KM iz budzeta. Postujuci Vas rad i Vasu funkciju, iznenadila me Vasa recenica na sjednici Skupstine Kantona Sarajevo: “Za rjesenje grijanja u Kantonu Sarajevo izdvojili smo pet miliona KM i to je nas CIP (kockarski pojam) da nam BH-Gas smanji cijenu gasa”.

Bez cipa, cijena ruskog gasa je smanjena sa 537 USD na 220 USD i ima daljnji trend smanjenja (bice oko 200 USD). U zadnjih 10 godina nije bila povoljnjija.
– Zar treba da gradjani Kantona Sarajeva preko budzeta Kantona Sarajevo ulazu kockarske cipove da bi se neko smilovao da smanji cijenu gasa?
– Da li znate, Premijeru, da Vam je BH-Gas kroz cijenu gasa vec uzeo 20 miliona KM, ‘NAKO?
– Da li znate da ove “BH-Gas kockarske dugove” (Birac) gradjani Sarajeva placaju kroz nerealno visoku cijenu gasa?
– Da li znate da bi dug Sarajevogasa bio manji za 20 miliona KM da je BH-Gas smanjio cijenu u skladu s ruskim smanjenjem cijene i na vrijeme?
– Da li znate da Gazprom-ova cijena i dalje pada i da Vam ne treba CIP da “uletite” u ovu kockarsku igru?
– Da li znate da su gradjani zemalja iz okruzenja dobili manje cijene gasa i da niko nije trazio CIP za to smanjenje, a njihovi dugovi se mjere stotinama miliona KM?
– Da li je Vama normalno da je cijena nafte u zadnjih nekoliko godina nikad povoljnija, a da cijena gasa, kojoj je OSNOVA CIJENA NAFTE, ostane ista?

Shvatite, PLJACKAJU GRADJANE I PRIVREDU KANTONA SARAJEVA. Sada zelite, “onako”, pokloniti pet miliona KM iz budzeta Kantona, a vec su im gradjani dali preko 20 miliona KM. Sve ovo se odigrava pred Vasim ocima, a sada dobiva i podrsku jer kako drugacije ovo shvatiti. Sada se, kockarskim cipovima, snishodljivo trazi smanjenje cijene gasa za nesto sto je obaveza kao i u naftnoj industriji. CIJENA GASA, ponavljam, ODRAZAVA NAJVECU PLJACKU GRADJANA OD RATA DO DANAS. Za ovo vrijeme potrosnja gasa u kantonu Sarajevo je pala sa 160 miliona kubika na 110 miliona kubika i samo je jedan razlog, a to je da cijena gasa nije uskladjena, a konkurentna goriva su uskladjena s kretanjem cijena na svjetskom trzistu.

Zelim da Vas, ovim javnim pismom, pozovem da ustedite gradjanima Sarajeva pet miliona KM i da im omogucite manju cijenu gasa bez bilo kakvih uloga (cipova) jer smo iste svi mi vec platili. Pozivam Vas da zajedno odemo u Tuzilastvo Kantona Sarajevo i da pred Vama dam izjavu kako se gradjani Sarajeva pljackaju. Spreman sam na rizik laznog prijavljivanja, ali radi se o javnoj kompaniji, novcu gradjana i kriminalu Javne kompanije. Moje namjere nisu da stetim Vasem ugledu, niti bilo kome, ali kao neko ko je 14 godina radio kalkulaciju cijene gasa, onda zna sta govori i pise. Ako sam 2013. godine predvidio sankcije Energetske zajednice, ako sam 2012. godine prognozirao pljacku Biraca, onda znajte da sam u cijenama gasa jos precizniji.

Ovo javno obracanje cu uputiti Vladi FBiH, medijima, policiji, tuzilastvima, politickim strankama i nadam se da ce svi oni, kao i Vi, reagovati na ovo pismo. Novac koji cete ustediti poklonite obdanistima, skolama, penzionerima ili kome god zelite i zavrijedite paznju svih njih.
S postovanjem,
Almir Becarevic

KRATKA KALKULACIJA CIJENE (MATEMATIKA NA BAZI RETORIKE):
Nabavna cijena gasa 2012. godine 537 USD (kurs 1,47), sto iznosi 790 KM.
Aktuelna nabavna cijena gasa 220 USD (kurs 1,74), sto iznosi 380 KM.
Prodajna cijena gasa 754 KM bez PDV-a.
Prodajna cijena gasa je za cca 100% veca od nabavne.
Razlika, od nabavne (ruske) do prodajne, 374 KM pomnozena s potrosnjom Sarajevogasa od 110 miliona kubika iznosi 41.000.000 KM (ukupan prihod iznosi 82 mil. KM).
Trosak transporta kosta 12 mil. KM, sto znaci da, samo u ovoj godini, cca 30.000.000 KM je poklon gradjana i privrede javnoj kompaniji.
Ukupan trosak BH-Gasa iznosi 6,5 mil. KM, sto znaci da je (i bice) fakturisano gradjanima preko 20 mil. KM, bez potrebe, i ovaj novac treba traziti da se vrati gradjanima Sarajeva.
Oni koji zele da shvate ovo i shvatit ce. Ja sam ovo davno shvatio!
Ostajem otvoren za sukob misljenja u tuzilastvima, medijima, uredu premijera, vladama itd.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close