Najtiražniji njemački list ‘Bild’ poručio Erdoganu: Ovdje niste dobrodošli!

Uoči posjete turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana Njemačkoj koji je već doputovao u ovu zemlju njemačke novine negativno su pisale o njemu i njegovoj vladi te su poručile da Erdogan nije dobrodošao u Njemačkoj, javlja Anadolu Agency.

Najtiražnije njemačke novine “Bild” objavile su na svojoj internet stranici otvoreno pismo upućeno premijeru Turske Erdoganu. U pismu stoje razne kritike upućene Erdoganu, počevši od dešavanja u parku Gezi, pa do katastrofe u rudniku ugljena u Somi. Pismo je na stranici objavljeno na njemačkom i turskom jeziku.

“Bild” je oštro reagovao na Erdoganovu izjavu tokom prošle posjete Njemačkoj. Kako stoji u pismu, Erdogan je tada, obraćajući se Turcima koji žive u Njemačkoj, poručio “da se ponose svojim jezikom, zastavom i kulturom”. On je tada također rekao da je “asimilacija zločin protiv čovječnosti”.

“Njemačka je slobodna zemlja. Ovdje svako otvoreno može iznijeti svoje ideje, zbog toga ne možemo zabraniti vaše govore i ne želimo to. Međutim, trebate znati da ovdje niste dobrodošli i da ste ovdje neželjeni. Mi smo demokratska zemlja koja voli slobodu i u kojoj različitosti žive zajedno. Ovdje zakoni važe i za političare. Kod nas žene na ulici mogu hodati i u toplesu. Mi svakom dopuštamo da iskaže svoje mišljenje”, navodi se u otvorenom pismu “Bilda” upućenom premijeru Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Recep Tayyip Erdogan je u zvaničnu posjetu Njemačkoj doputovao danas.

(Anadolija/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close