Najsiromašniji smo zbog 20 godina sistemskog propadanja!

Bosna i Hercegovina najsiromašnija je zemlja u Evropi, pokazalo je istraživanje koje je provela evropska statistička služba Eurostat, a koje se odnosilo na visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku, uključujući kupovnu moć stanovništva jedne zemlje!

 

Ništa pozitivno

 

Koliko je BiH zaista siromašna, govori i podatak da je u našoj zemlji zabilježen BDP u visini od 28 posto evropskog prosjeka, što je 72 posto ispod evropskog prosjeka!

Od zemalja regiona, poslije BiH, najniži BDP po stanovniku ima Albanija sa 30 posto, dok su najbogatije Hrvatska i Crna Gora, u kojima BDP iznosi 61 posto. No, prema riječima izvršnog direktora “Transparency Internationala BiH” (TIBiH) Srđana Blagovčanina, ovi porazni rezultati nisu nikoga iznenadili.

– Nažalost, nije na vidiku ništa pozitivno što bi moglo ovo stanje promijeniti. Građani su taoci takvog stanja. Ovo je rezultat sistemskog propadanja BiH koje traje proteklih 20 godina. To je kruna propadanja i alarm koji bi nas sve trebao zamisliti kuda ova zemlja ide – poručio je Blagovčanin.

I za Bojana Bajića iz nevladine organizacije Centar za odgovornu demokratiju i koordinatora Inicijative za zaštitu uzbunjivača u BiH, smiješno je iznova ponavljati razloge zbog kojih je BiH u ovakvoj krizi. Razlozi su, kaže, svima dobro poznati.

– BiH je izdašna zemlja, ima prirodna bogatstva i uslove da ne živimo kao neke afričke zemlje. Međutim, kako radimo protiv sebe na svim nivoima vlasti, dobro je da nam djeca ne hodaju s napuhanim stomacima od izgladnjelosti – istakao je Bajić.

S druge strane, Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar, podatke Eurostata okarakterizirao je kao vrlo loše, ističući da oslikavaju stanje permanentne ekonomske krize u BiH.

Nema reformi

– Ovo je dokaz da se ne provode reforme koje su neophodne za privlačenje kako stranih tako i domaćih investitora. Znamo da investicije dovode do zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti, koja je glavni uzrok siromaštva u BiH – naveo je Hurtić.

On je upozorio da je još prije tri godine Agencija za statistiku BiH radila istraživanje koje je pokazalo da je 19 posto bh. stanovništva ili na granici siromaštva ili ispod granice, te da će ove godine biti rađeno novo istraživanje, čiji su rezultati vrlo upitni.

Luksemburg najbogatiji

Najviši životni standard u Evropi zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo dva i po puta iznad prosjeka, odnosno 271 posto prosjeka u EU, ili 171 posto više od evropskog prosjeka.

Poslije Luksemburga slijedi Norveška, čiji BDP po stanovniku iznosi 195 posto evropskog prosjeka, i Švicarska čiji je BDP 160 posto evropskog prosjeka. Istraživanje je obuhvatilo Hrvatsku kao narednu članicu, četiri zemlje kandidate – Tursku, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, kao i dvije potencijalne zemlje kandidate – Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close