Najlošiji parlamentarci u Evropi otišli na ‘zaslužene’ kolektivne godišnje odmore!?

Parlament BiH usvojio je svega pet zakona, Skupština Crne Gore je na sedam održanih sjednica usvojila ukupno 20 zakona, Hrvatski sabor u 25 dana zasjedanja čak 60 zakona, dok je Narodna Skupština Republike Srbije u 29 dana zasjedanja usvojila ukupno 35 zakona…

(AA)

U prvom kvartalu 2013. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PS BiH) usvojeno svega pet zakona, šest zakona je odbijeno, a tri zakona naprosto su povučena.

Kako izvještava novinar agencije Anadolija (AA), nema sumnje da je to bez konkurencije ”crni rekord” na nivou cijele Evrope.

Gledajući iz ugla regiona, Skupština Crne Gore je na sedam održanih sjednica usvojila ukupno 20 zakona, Hrvatski sabor u 25 dana zasjedanja čak 60 zakona, dok je Narodna Skupština Republike Srbije u 29 dana zasjedanja usvojila ukupno 35 zakona…

Crna statistika

Nakon ovakve statistike, građani BiH postavljaju pitanje koliko su i da li su uopšte poslanici i delegati u BiH zaslužili plate koje primaju i odmore na kojima se trenutno nalaze, te od čega su se umorili?

Aktuelni saziv PSBiH, po rezultatima je i dalje lošiji od prošlog i pretprošlog saziva u BiH, a nastavljen je trend poraznih rezultata u usporedbi sa zemljama okruženja i Evrope.

BiH još uvijek nije kreirala, usaglasila, te usvojila ključni dokument na svom evropskom putu – “Program integrisanja BiH u EU”, dokument koji bi jasno definirao ko, kada i šta konkretno radi na bh. evropskom putu, te ko preuzima odgovornost za svaki od segmenata evropskog puta te zemlje.

Menadžer za odnose s javnošću Centra civilnih inicijativa (CCI) Majda Behrem-Stojanov kazala je za agenciju Anadolija da je Hrvatski sabor u 25 dana zasjedanja usvojio 60 zakona ili 12 puta više od PS BiH u prvom kvartalu. Za ono za što Hrvatskom saboru treba tri mjeseca, kaže ona, PS BiH trebaju tri godine!

”Za ono za što zastupnicima Hrvatskog sabora treba jedan četverogodišnji mandat, PSBiH treba skoro pola stoljeća”, pojasnila je Stojanov.

Od poslanika u BiH brži su i poslanici u Crnoj Gori koji su u prvom kvartalu 2013. godine, na sedam održanih sjednica Skupštine Crne Gore usvojili četiri puta više od PSBiH u istom razdoblju.

Narodna Skupština Republike Srbije je, u istom periodu, u 29 dana zasjedanja, usvojila ukupno 35 zakona ili sedam puta više od PS BiH.

“Kad povučemo crtu dolazimo do konstatacije da ova zemlja, Bosna i Hercegovina, funkcioniše ne zahvaljujući svom političkom establišmentu, nego upravo uprkos njemu. A za to je možda najdrastičniji dokaz politička situacija u Federaciji BiH, mada dokaza za ovu tvrdnju imamo, praktično, na svim nivoima vlasti. Ali su najdrastičniji aktuelni primjeri Grad Mostar, Državni parlament, te izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH”, istakla je Stojanov.

Ipak, prema njenim riječima, bh. parlamentarci odlaze na godišnje odmore kao da su se u ovoj godini umorili od iznalaženja rješenja za izlazak iz političke, ekonomske krize.

Prema njenim riječima, situacija je posebno loša kada se radi o realizaciji zakona.

“Za pola tekuće godine Vlada FBiH utvrdila je svega 22 zakona, od kojih 6 temeljnih, a 16 izmjena i dopuna postojećih zakona. Kako rad na kreiranju zakona ima smisla jedino ukoliko oni budu i usvojeni u Parlamentu FBiH, važno je istaći da je od tih 22 zakona utvrđenih na Vladi FBiH u prvoj polovini 2013. u Parlamentu FbuH usvojen samo jedan!? Pri tome, i taj jedan, pod pritiskom MMF-a”, kazala je Stojanov.

Parlament je usvojio i sedam zakona koje je Vlada utvrdila i poslala u parlamentarnu proceduru još prošle godine, i koji u toj godini nisu realizovani, nego su se prelili kao obaveza u 2013-u.

O kako lošem rezultatu se radi, govori podatak da se u parlamentarnoj proceduri, nakon prvog polugodišta 2013. g, čekajući na odluku oba ili jednog od parlamentarnih domova, nalazi još deset puta više zakona nego što ih je usvojeno u prvih šest mjeseci 2013.

Poslanici Narodne skupštine RS su na dvomjesečnom odmoru

Narodna skupština Republike Srpske proljetni dio rada okončala je 19. jula, a poslanici će se svojim redovnim obavezama vratiti tek u drugoj polovini septembra.

Zanimljivo je da poslanici nisu čak ni okončali 29. redovnu sjednicu parlamenta, pa će se o nizu bitnih informacija raspravljati tek u njenom nastavku.

Do poslanika NSRS ovih dana se teško može doći, a od onih koji žive u Banja Luci tek rijetki nisu negdje otputovali.

Poslanik SDPBiH Slobodan Popović priznaje da Narodna skupština u prvom djelu rada nije ispunila planirane zadatke.

„Međutim, naša dinamika rada zavisi od Vlade RS koja predlaže zakone i druge akte. Iako je neumjesno porediti se sa drugima, kada se vidi kako rade i Parlament BiH i Federalni parlament onda smo mi još i dobri“, kazao je Popović.

Poslanik PDP-a  u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović već se vratio s godišnjeg odmora. On pojašnjava da tempo rada parlamenta diktira Vlada RS.

“Možda je pauza u radu duga, ali poslanici imaju i drugih obaveza kojima se mogu baviti osim samog rada u okviru skupštinskih zasjedanja“, dodao je Borenović.

Popović je dodao da je kolegij Narodne skupštine RS dinamiku rada ove godine prilagodio i mjesecu ramazanu, ali i drugim vjerskim praznicima koji padaju tokom jula i avgusta.

“I sada naravno odlaze na godišnje odmore, kao da su se u ovoj godini umorili od iznalaženja rješenja za izlazak iz političke, ekonomske krize, pa odmor dolazi po zasluzi”, istakla je Stojanov.

(Anadolija/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close