Najhrabriji dječak 21. stoljeća – Mustafa Hussein, četrnaestogodišnji unuk Sadama Husseina

New York Times je objavio članak u kojem je za “najhrabrijeg dječaka 21. stoljeća” proglasio unuka pokojnog predsjednika Iraka, Saddama Husseina. Ovo je njegova priča…

Ubio je 14 NATO vojnika, braneći svoj dom. Ovaj dječak po imenu Mustafa Hussein iz Iraka je četrnaestogodišnji unuk Sadama Husseina koji je bio i poslijednja osoba s oružjem u rukama tijekom invazije SAD-a na Irak.

On se čvrsto odupirao američkim specijalcima prilikom napada na vilu Navaf Sheik Zidan. U trenutku pogibije on je bio jedina živa osoba u kući, a pored njega su ležala beživotna tijela oca Kusaia, ujaka Udaja i tjelohranitelja Abdel-samle.

Prema iskazima američkih vojnika koji su bili uključeni u operaciju, kada su provalili u kuću, mladi Mustafa Hussein otvorio je na njih vatru iz mitraljeza, a američka jedinica od oko 400 vojnika koja je sudjelovala u opsadi vile od tog trenutka je bila blokirana.

Kada su mu pred očima amerikanci ubili oca i ujaka, dječak je uzvratio i ubio je 14 američkih marinaca.

Borba sa u unukom Sadama Husseina trajala je oko šest sati. Kada su Amerikanci ubili malog Mustafu, nisu mogli povjerovati da ih je toliko vremena držao jedan mali dječak piše ”Magazin”.

Na kraju članka o Mustafi Huseinu novinar New York Timesa Robert Jeisk piše:

“Da smo mi imali nekoga kao što je ovaj dječak, izgradili bismo mu spomenik u svakom gradu. Svuda bi se pričalo o njegovoj hrabrosti, bio bi uzor za mlađe generacija, sada i u budućnosti – za sva vremena!”

(Insajder.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close