Najbolji poslovni potez u junu: Prevent FAD kupuje metalurško groblje

Piše: Hajdar Arifagić

Raspisivanjem tendera ponude za preuzimanje 50,9 posto dionica Željezare Ilijaš Prevent FAD je u minulom mjesecu junu napravio najbolji poslovni potez prema analizama portala Indikator.ba. Prevent FAD je namjerom da postane većinski vlasnik ove željezare nagovijestio da će na metalurškom groblju u dolini Bosne zaposliti nove radnike, uspostaviti proces proizvodnje i stabilno poslovanje. Time je u Bosni i Hercegovini nastavljen ranije stidljivo započet proces aktiviranja propalih industrijskih kompanija i značajnih privrednih resursa.

U najužoj konkurenciji za najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini bili su Arcelor Mittal započinjući “zeleni” projekt zaštite okoliša od zagađenja iz čeličane u vrijednosti od jedanaest miliona KM, i Bimal iz Brčkog, nakon što je ugovorio prvu isporuku ulja u daleku Kinu čime j počeo osvajati Bliski istok i Aziju kao interesantna tržišta za povećanje izvoza.

Analitičari portala Indikator.ba uočili su da se u toku juna menadžeri, uprave i nadzorni organi ovdašnjih kompanija nisu upuštali u donošenje strateških poslovnih odluka pa je i konkurencija za izbor najboljeg poslovnog poteza bila slabija u odnosu na ranije mjesece ove godine.

Za juni je u BiH i u inostranstvu obrađeno 36 medijskih i poslovnih informacija te menadžerskih i drugih odluka kojhe se tiču privredne aktivnosti.

Van granica BiH juni je počeo kupovinom Tvornice duhana Rovinj za koju je novi vlasnik British AmericanTobbaco platio 505 miliona euro što se u finansijskom smislu svrstava među najveće kupoprodaje u regiji posljednjih nekoliko godina. Ovo preuzimanje je ne samo najbolji poslovni potez u jugoističnoj i centralnoj Evropi u junu 2015. godine nego i ozbiljan kandidat za visoko mjesto na godišnjoj rang listi izuzetnih poslovnih poteza koju će Indikator.ba objaviti krajem decembra.
Regija je u odnosu na BiH pokazala veću poslovnu dinamičnost pa se u konkurenciji za isticanje u ovom projektu našlo više događanja i odluka. Iz Slovenije to su odlazak predsjednika države Boruta Pahora u Njemačku kako bi tamošnje vlasnike autoindustrije privolio da inverstiraju u njegovu državu i prodaja Nove kreditne banke Maribor Apollu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj. U Makedoniji to je odluka Makedonske centralne banke da tamošnje banke povuku novac iz grčkih banaka i uvođenje preventivne privremene mjere ograničenja odliva kapitala ka južnom susjedu; u Crnoj Gori ponuda kompanije Neksan da preuzme i ponovo aktivira Rudnik boksita, a u Hrvatskoj snižavanje cijena ovoljetnih hotelskih usluga za 20 procenata za goste iz Rusije, čime se želi povećati dolazak ruskih državljana u tamošnja ljetovališta, posebno na Jadranu.

Indikator.ba procjenjuje da je najbolji poslovni potez u junu u Evropi spajanje belgijske kompanije Delhaze i nizozemskog Aholda čime je stvoren lanac s više od 6.500 prodavnica širom svijeta. Spajanjem te dvije kompanije ukupne vrijednosti od 26,07 milijardi eura biće stvoren jedan od najvećih lanaca supermarketa u SAD-u. U konkurenciji je bilo zatvaranje najstarijeg nuklearnog reaktora u Njemačkoj i najava velikog iskoraka te zemlje u prelasku na čistu i oidrživu energiju te odluka švedske tvrtke Ikea o ulaganju milijardu eura u zelenu energiju kako bi do 2020. godine postala energetski neovisna kompanija.

Mađarska niskotarifna aviokopmanija WizzAir je nabavkom 110 mlaznih aviona od Airbasa i američki proizvođać aviona Boing, koji je na Svjetskom sajmu vazduhoplovstva u Parizu u jednom danu mjeseca prodao 100 aviona napravili su najspektakularnije poslovne poteze u svijetu proteklog mjeseca. Ovo je ujedno i potvrda da sajmovi kao mjesto susretanja poslovnih ljudi i kompanija, unatoč razvoju interneta i na njemu zasnovanih usluga, opravdavaju svoje postojanje i imaju perspektivu.
Za izbor je konkurisala i Saudijske Arabije koja je otvorila berzu stranim investitorima te oni od sada mogu da kupuju saudijske dionice što bi u konačnici u ovoj zemlji osiguralo priliv od 40 milijardi euro.

S namjerom da projekt Izbor najboljeg poslovnog poteza dovede na nivo prestižnog analiziranja poslovnih odluka, politika i događaja Indikator.ba je tokom juna kao stalne konsultante angažovao Igora Gavrana analitičara Vanjskotrgovinske komore BiH, Marka Čadeža, predsjednika Privredne komore Srbije i mr. Emir Kurtić, višeg asistenta na Katedri za menadžment Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close