BiHPrivreda

Najbolji poslovni potez: Istorijski ugovor Elektroprivrede BiH i Aluminija

Ugovor o kupovini električne energije od Elektroprivrede BiH za potrebe mostarskog Aluminija u 2017. godini najbolji je poslovni potez u domaćoj ekonomiji tokom prošlog mjeseca po ocjeni portala Indikator.ba. Ovaj prvi kupoprodajni ugovor (zaključen početkom oktobra u Sarajevu) označen je istorijskim jer je nagovijestio i dugoročnu poslovnu saradnju dviju kompanija. Prema nezvaničnim informacijama vrijedan je oko 100 miliona KM. Akteri najboljeg poslovnog poteza u mjesecu oktobru su Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH te Mario Gadžić i Dražen Pandža glavni i izvršni direktori kombinata Aluminij.

Na ovaj ugovor čekalo se dvadeset godina tokom kojih je Elektroprivreda BiH viškove energije prodavala na inostranom tržištu a Aluminij znatne količine te iste energije kupovao van granica BiH i samo povremeno putem raznih posrednika iz zemalja u okruženju snabdijevao se manjim količinama energije proizvedenim u elektranama EPBiH.

Analitičari portala Indikator.ba i konsultantski tim projekta „Izbor najboljeg poslovnog poteza“ rečeni ugovor već sada smatraju najozbiljnijim kandidatom za izbor poslovnog poteza 2016. godine.

U užem izboru za najbolji poslovni potez u oktobru na području BiH bili su nominovani uvrštavanje islamskog indeksa na Sarajevsku berzu (što je učinjeno u saradnji ove berze i BBI banke), otvaranje prve štedno-kreditne zadruge u BiH čije je sjedište u Mostaru i početak rada Fabrike ljepila Entering u Prijedoru čime je ovaj grad dokazao da spada među najpovoljnije poslovno okruženje u zemlji.

REGIJA: Primat najbolji poslovni potez u regiji pripao je slovenačkom proizvođaču malih aviona Pipistrel jer je u Kini sklopio ugovor za isporuku školskih letjelica za narednih sedam godina što je posao vrijedan 350 miliona euro.

Najveći konkurenti Pipistrelu u regiji u prošlomjesečnom izboru bila je albanska investiciona kompanija Balfin grup nakon što je trgovački centar City Mall u Skoplju prodala britanskom Hysteadu za 92 miliona euro. Značaj ove prodaje sadržan je u činjenici da će to imati pozitivan efekat u tri države Makedoniji, Albaniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U najuži izbor ušla je i promocija turističke ture „Putevima Valtera“ koja je namijenjena kineskim fanovima filma „Valter brani Sarajevo“ reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, a zajednički su je osmislili turistički radnici Beograda i Sarajeva.

EVROPA: Dioničari Banco Popolare SC i Banca Populare di Milano dogovorili su se o spajanju te dvije banke čime je praktično stvorena treća najveća bankarska ghrupacija u Italiji. Nova grupacija Banco BPM imaće oko 25.000 zaposlenih, četiri miliona klijenata i 171 milijardi eura bilansne sume. To će po ocjeni finansijskih stručnjaka doprinijeti konsolidaciji talijanskog bankarskog tržišta što je veoma važno i za finansijsku stabilnost u eurozoni. To su samo neki od razloga zbog kojih je portal Indikator.ba u svom redovnom mjesečnom izboru najboljeg poslovnog poteza na Starom kontinentu ovaj stavio na prvo mjesto na oktobarskoj listi.

Odluka japanske kompanije Yaskawa Electric da u Evropi gradi novu tvornicu industrijskih robota i inverstira oko 40 miliona euro i zaposli 200 novih radnika (pri čemu se opredijelila da to bude u Sloveniji) je također konkurisala za tu poziciju Na trećem mjestu je rangirana namjera Evropske unije da svim građanima ove zajednice država, nakon što napune 18 godina, obezbijedi jednomjesečnu besplatnu kartu za putovanje vozom po Evropi podupirući na taj način mobilnost mladih. Ukoliko bude operacionalizirana ta će namjera iziskivati milijardu do 1,5 milijardi eura godišnje.

SVIJET: Kineska državna valuta juan tokom oktobra ove godine službeno se pridružila specijalnoj korpi valuta Međunarodnog monetarnog fonda što je pokazatelj jačanja internacionalnog statusa kineske ekonomije i korak ka većoj uključenosti Kine u svetski finansijski sistem. Upravo je to razlog da je indikator.ba ovaj poslovni potez proglasio najboljim u svijetu za deseti mjesec 2016. godine. Juan inače već godinama važi za ozbiljnu međunarodnu valutu.

Izuzetan poslovni potez – klasični mega dill napravila je telekomunikacijska kompanija AT&T nakon što je dogovorila preuzimanje Time Warnera za više od 80 mllijardi američkih dolara što je najveće preuzimanje u svijetu u ovoj godini a rezultiraće nastankom telekomunikacijskog medijskog diva svjetskih razmjera.

Još jedno veliko preuzimanje našlo se na oktobarskoj listi najboljih poteza u svijetu koju sastavlja portal Indikator.ba. Riječ je o preuzimanju NXP Semiconductors za koji je Qualcomm platio za 47 milijardi dolara s ciljem da ubrza ulazak u nove industrijske sektore i smanji svoju ovisnost o tržištu pametnih telefona.

Priredio: Hajdar Arifagić
Indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close