Najbolje i najgore zemlje za mlade

Francuski kolumnista Felix Marquardt uradio je istraživanje o „omladini i društvima u kojim žive“ osnovu podataka Svjetske banke, UNESCO-a i OECD-a. Marquardt i njegov tim su načinili listu od 59 indikatora i shodno relevantnim podacima obradili 65 zemalja svijeta, a fokusriali su se na osobe mlađe od 25 godina. Neki od indikatora pri istraživanju bili su: obrazovanje, zdravstvo, mogućnost zaposlenja…

Istraživanje je pokazalo da su: Norveška, Švedska, Danska, Švicarska i Holandija najprijemčivije mladim osobama, obzirom da, bogata ili društva sa ekonomskom ekspanzijom su najprivlačnija za mlade.

Kina je jedna od zemalja koja svojoj omladini nudi perspektivu, za razliku od mnogih zemalja, koje napuštaju mladi ljudi. Iznenađujuće, Kina je po privlačnosti omladini čak ispred evropskih zemalja poput Italije, Španije i Hrvatske.

Prema istraživanju, stopa nezaposlenosti omladine u Italiji iznosi oko 40%, a čak i u ekonomski prosperitetnoj Njemačkoj, svaka peta mlada osoba „jedva preživljava“, obzirom na visoke troškove i nedovoljno visoku platu.

Jedna od zemalja koja je najbolje regulirala „zaposlenost mladih“ je Austrija, koja dopušta da omladina radi i uporedo pohađa srednju školu ili fakultet, što je svakako najfleksibilniji način i  obostrana korist.

Na listi najboljih zemalja za omladinu nalaze se: Norveška, Švedska, Finska, Njemačka, Danska, Kanada, Australija, SAD, Singapur, dok, listu najlošijih zemalja predvode: Rusija, Pakistan, Mali, Južna Afrika, Brazil, Kenija, Egipat itd.

Piše: Resul S. Mehmedović
/dialogos.ba/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close