PolitikaRegion

“Najbolje da Hrvatska bude što dalje od BiH, …”

IVO BANAC NAJISKRENIJE: “Najbolje da Hrvatska bude što dalje od BiH, jer sve što smo mi radili tamo DONIJELO JE PROBLEME”

Mi se ne slažemo oko ničega, ali kada je riječ o Bosni i Hercegovini, vlada nevjerojatna, unisona, apsolutno jedinstvena misao da je sve što se tamo događa Hrvatima zlo, i da to treba osuditi. Drugim riječima, politika HDZ-a Bosne i Hercegovine je pobijedila, ona sada vodi hrvatsku politiku, a gospodin Plenković to sada prihvaća kao nužno zlo i pokušava cijelu priču koliko je god moguće pomesti ispod tepiha”, kaže Banac.


Pismo bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ministrici vanjskih poslova Europske unije Federici Mogherini u vezi s hrvatskim uplitanjem u izbor Željka Komšića je dobrodošlo, ocjenjuju analitičari u Hrvatskoj. Ivo Banac takvu hrvatsku poziciju objašnjava time da hrvatsku politiku sada vodi – HDZ BiH.

U Hrvatskoj do danas nije bilo službenih reakcija na pismo trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini upućeno na adresu visoke povjerenice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, a koje su objavili mediji, u kojem upozoravaju da se Hrvatska – osporavanjem izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, koje stiže i od hrvatskih dužnosnika – miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine. A zašto je tome tako, za Radio Slobodna Europa objašnjava povjesničar i velik prijatelj Bosne i Hercegovine Ivo Banac.

“Ovo je pismo otvoreni razgovor o nečemu što je – po mojoj prosudbi – najveći tabu u Hrvatskoj. Mi se ne slažemo oko ničega, ali kada je riječ o Bosni i Hercegovini, vlada nevjerojatna, unisona, apsolutno jedinstvena misao da je sve što se tamo događa Hrvatima zlo, i da to treba osuditi. Drugim riječima, politika HDZ-a Bosne i Hercegovine je pobijedila, ona sada vodi hrvatsku politiku, a gospodin Plenković to sada prihvaća kao nužno zlo i pokušava cijelu priču koliko je god moguće pomesti ispod tepiha”, kaže Banac.

Sve što tri kritičara kažu o Komšićevom izboru je točno, suglasan je Banac, i čudi se što se nije u Hrvatskoj pojavio nitko da sve to objasni u javnosti.

“Dakle, ništa se ne poduzimlje da se jedna vrlo jasna stvar preda javnosti na daljnje razmišljanje. Što se Hrvatske tiče, najbolje što se može učiniti je – stati daleko od Bosne i Hercegovine, jer sve ono što smo mi tamo radili – naše vlasti i razni drugi predstavnici javnog mnijenja – mislim da je doprinijelo današnjim problemima. Biti na istoj liniji sa Dodikom i Beogradom mislim da nije neko dostignuće”, dodaje Banac.

RSE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close