-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Nagli porast broja hospitalizovanih zbog Covida u zeničkoj bolnici

Duplo veći broj pacijenata pristiže nam unazad sedam dana, kaže direktor KBZ-a Rasim Skomorac

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) trenutno ima 68 hospitalizovanih na Odjelu za Covid, a u protekla 24 sata preminulo je šest pacijenata oboljelih od koronavirusa, potvrdio je Feni direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

– Od ukupnog broja hospitalizovanih, njih 14 su smješteni na Intenzivnom odjelu za Covid, a 11 pacijenata prključeni su na respirator. Preostalih troje su na kiseoniku. Inače u posljednjih sedam dana bilježimo veliko povećanje broja hospitalizovanih – ističe Skomorac.

Nisu imali problema sa kisikom

Napominje kako su još na početku mjeseca prosječno imali 30-40 hospitalizovanih, dok ih je sada na dnevnom nivou između 70 i 80.

– Duplo veći broj pacijenata pristiže nam unazad sedam dana. Dnevno primamo između 10 i 15 novih pacijenata, od kojih je oko 98 posto nevakcinisanih. Takav je procent i broja preminulih nevakcinisanih pacijenata. Velika su većina nevakcinisani – podvlači Skomorac.

KBZ, ističe, uprkos poplavljenim postrojenima kompanije „Messer“ u Sarajevu, nije imao problema sa snabdijevanjem kisikom. Skomorac dodaje kako su u stalnoj komunikaciji s „Messerom“ te da ne očekuju da će ni u narednom periodu imati problema s nabavkom medicinskog kisika.

Direktor Opće bolnice Tešanj (OBT) Omer Bedak ističe da ni oni nemaju problema s nabavkom kisika, mada su proteklog vikenda bili upozoreni da bi moglo biti problema s isporukom.

U posljednja 24 sata nije bilo preminulih

– Uspjeli smo izdržati s količinama koje smo imali. Inače, mi, sada, za razliku od KBZ-a, imamo nešto manje hospitalizovanih pacijenata, jer je ovaj val krenuo od sjevera prema jugu kantona. Mi, trenutno, imamo oko 30 hospitalizovanih pacijenata, od kojih je većina na kisiku. Nemamo respiratorni centar pa najteže slučajeve šaljemo za Zenicu – napominje Bedak.

Povećan je, kaže, broj hospitalizovanih koji su i vakcinisani. Trenutno ih je 4-5, ali ih je većina sa samo jednom dozom.

– Specifično je da smo jučer imali povećan broj pacijenata koji su bili upućeni u našu Covid ambulantu. Takvih je bilo ukupno 17, a realizovana su dva prijema – ističe Bedak, koji dodaje kako stanje ostalih pacijenata nije zahtijevalo hospitalizaciju.

OBT u posljednja 24 sata nije imala preminulih pacijenata.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close