Nacrt novog ustava uskoro pred poslanicima

Ustavna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sastat će se 7. novembra i raspravljati o prijedlogu teksta nacrta novog ustava FBiH. Ukoliko nakon razmatranja prijedloga i primjedbi političkih stranaka većina članova ovog tijela bude podržala nacrt ustava, on će biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru.

Oslobođenje

Svi za principe

– Ustavna komisija se drži zadatih rokova. Prošao je oktobar i politički subjekti su nam trebali dati svoje viđenje ustavnih reformi, svima je dostavljen radni materijal. Na sjednici ćemo vidjeti kako će to sve proći. Mislim da postoji većina u Komisiji, principi su prošli, a vidjećemo kakve će biti sad primjedbe. Ovdje je najvažnija politička volja, da se napokon nešto radi u Parlamentu FBiH, prvi put imamo situaciju da ovo radi Parlament, a ne politički lideri ili slično, kaže Mahmut Alagić, predsjedavajući Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Parlamentarci su u junu ove godine prihvatili inicijativu za početak ustavne reforme po preporukama ekspertnog tima, koji je bila oformila Ambasada SAD-a. Nakon toga je Ustavnoj komisiji dostavljen prednacrt novog ustava, napravljen na osnovu više od 180 preporuka tog tima. Tada su svoje prijedloge reformi dostavili i SDP, SDA, SBB i NSRB. Do kraja oktobra političke stranke su bile obavezne da daju i konačno mišljenje o svim prijedlozima, što baš i nije ispoštovano. Alagić, pak, smatra da će i na samoj sjednici biti prilike da članovi Komisije, koji su poslanici stranaka, kažu šta misle.

– Ukoliko nacrt bude upućen u parlamentarnu proceduru, karte se moraju otvoriti i svi moraju kazati šta misle. Ovo je sad zadnja stepenica, ako mi utvrdimo tekst nacrta novog ustava 7. novembra, uradili smo prvu fazu posla. Ovo je u principu priprema i prošla je sva procedura koja je uobičajena za pripreme nacrta. Oni koji se ne slažu trebaju to i reći, a ne šutjeti, kaže Alagić.

Među brojnim preporukama eksperata koje su pretočene u 260 članova teksta novog ustava su i ukidanje funkcija predsjednika i potpredsjednika FBiH, smanjenje broja federalnih poslanika i delegata, smanjenje broja kantonalnih poslanika, povećanje ovlasti lokalnoj samoupravi, a sve s ciljem smanjenja administracije i ušteda u budžetima. Stranke podržavaju reformu, a svima je, bar deklarativno, cilj FBiH učiniti efikasnijom, pojeftiniti njenu administraciju, ali i otkloniti “određena uska grla” kad je u pitanju vitalni nacionalni interes.

Reforma do izbora

O važnosti ustavne reforme u FBiH nedavno su govorili i predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI), koji su upozorili i na kašnjenje stranaka u dostavljanju mišljenja.

– CCI od početka krize u FBiH, zapravo od samih izbora, jer je tad i počelo, pa se nakon jednogodišnje pauze kakve takve stabilnosti, opet nastavilo u drugačijem obliku, upozorava da je važno da se razriješi konkretna, aktuelna kriza, ali da je mnogo važnije da se u FBiH pristupi ustavnim promjenama koje će ovakve situacije u budućnosti učiniti nemogućim. Odnosno, tražimo promjene kojim će se omogućiti da ovaj entitet bude funkcionalan, bolje uređen, sa političko-administrativnim aparatom koji će od građana ove zemlje uzimati manje, a davati im više i kojim će se obezbijediti efikasan mehanizam rješavanja konfliktnih situacija i onemogućiti blokade sistema, smatraju u CCI-ju.

Iz ove nevladine organizacije, od samog pokretanja inicijative, upozoravaju da se ne smije stati na deklarativnoj gesti, nego da je potreban ozbiljan rad na ovom pitanju, bez odgađanja.

– Također, naglasili smo da ukoliko do promjena ne dođe, i u novi izborni ciklus uđemo sa starim rješenjima, sa ovakvim stepenom političke kulture u zemlji, to može značiti opasnost od još četiri izgubljene godine, kažu iz CCI-ja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close