-TopSLIDEBiHPolitika

Nacional: “Vlasnici kladionica finansiraju Dragana Čovića, a on ih štiti od plaćanja poreza”

ZAGREBAČKI NACIONAL PIŠE: “Vlasnici kladionica finansiraju Dragana Čovića, a on ih štiti od plaćanja poreza”

Nacional je istražio pozadinu sprege HDZ-a BiH i vlasnika najvećih BiH kladionica među kojima se nalazi i Renato Korać koji je prošle godine Zdravku Mamiću dao 44,5 miliona kuna s kojima je Mamić podmirio dug hrvatskoj državi te je izbjegao ovrhu imovine.

HDZ BiH zakonski štiti vrtoglave zarade kladionica i kockarnica koje nude jednu od društveno najpogubnijih profitnih djelatnosti u Federaciji BiH, odbijajući da se na velik njihov dio uvede porez.

Nacional je protekle sedmice istražio tu temu koju je u nedavnom intervjuu Nacionalu reaktualizirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović te otkrio kako se stotine miliona eura, umjesto u budžet Federacije BiH, slijevaju u džepove vlasnika kladionica u tom bh. entitetu.

Dogodilo se to zato što je HDZ BiH, s još nekim strankama, još 2017. srušio zakon o oporezivanju svih kladioničarskih i kockarskih dobitaka i time podržao neoporezivanje velikog dijela djelatnosti koja, samo u Federaciji BiH, sustavno uništava desetke hiljada porodica, tjerajući njihove članove u kockarsko-dužničko ropstvo.

Istovremeno, izvori koji prate te netransparentne poslove i njihove pogubne socijalne posljedice, izjavili su Nacionalu kako je “javna tajna” da kladionice političkim strankama obilato uzvraćaju za tu zakonsku zaštitu, što se može zaključiti već i po neskrivenoj bliskosti nekih vlasnika kladionica s visokim dužnosnicima HDZ-a BiH i HDZ-a iz Hrvatske.

Povrh toga, kako su pisali mediji, Renato Korać, vlasnik Premier World Sporta, jedne od najvećih kladioničarskih kompanija u BiH, dao je prošle godine Zdravku Mamiću golem iznos od 44,5 miliona kuna kako bi taj bjegunac od hrvatskog pravosuđa podmirio dug i tako izbjegao zaplijenu imovine u Hrvatskoj, piše Nacional.

Klađenje i kockanje prava su pošast u BiH. Prihodi od te djelatnosti samo u Federaciji BiH uvelike nadmašuju prihode od klađenja u Hrvatskoj, a Federacija BiH europski je rekorder po broju kladioničarsko-kockarskih mjesta u odnosu na broj stanovnika: na oko 2,9 miliona stanovnika u 2020. godini, u Federaciji BiH bilo je 2119 uplatnih mjesta, što znači da je po jedna kladionica na svakih, otprilike, 1300 stanovnika.

No ti podaci su još i porazniji kad se zna da je klađenje i kockanje vrlo popularno i online, pa je ta djelatnost jedna među rijetkima koja je, djelomice, radila i tijekom lockdowna. To, međutim, vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, kojom suvereno vlada HDZ BiH, nije spriječilo da 200 hiljada konvertibilnih maraka, što je oko 800 hiljada kuna i čak petina novca ukupne svote za potporu tvrtkama u lockdownu isplati – kladionicama. Svota dodijeljena nekim mostarskim kladionicama pritom bila je veća od potpore isplaćene vrtićima, na što su neki psihijatri upozoravali, ali bez uspjeha.

Iznosi su zapanjujući: prema podacima Porezne uprave FBiH objavljenima u medijima, građani tog entiteta u proteklih pet godina na klađenje i kockanje potrošili su više od osam milijardi konvertibilnih maraka, odnosno četiri milijarde eura, ili oko trideset milijardi kuna. Iznosi potrošenog novca rastu iz godine u godinu, a nisu bitnije pali ni u protekle dvije godine pandemije: u protekloj godini, 2021., ukupan promet kladionica i kockarnica u Federaciji BiH iznosio je približno 1,6 milijardi KM, što je 18 posto više nego 2020., kada je ostvareno 1,35 milijardi KM prometa.

Prema sadašnjem Zakonu o igrama na sreću Federacije BiH, od svog tog iznosa oporezuje se tek oko četvrtine, dok više od 75 posto ne podliježe nikakvom porezu: dobici niži od 100 KM, kakvih je uvjerljiva većina, ne oporezuju se. Mediji su izračunali da je proračun Federacije BiH samo 2019., u kojoj je isplaćeno ukupno 1,33 milijarde KM dobitaka do 100 KM, oštećen za više od 130 miliona KM, odnosno deset posto, koliki bi porez trebao biti. Riječ je o iznosu od enormnih pet posto proračuna Federacije BiH koji je 2019. iznosio nešto više od 2,6 milijardi KM.

Već godinama traje parlamentarna bitka, u kojoj Vlada Federacije BiH pokušava promijeniti postojeći Zakon o igrama na sreću, po uzoru na hrvatski zakon, ali HDZ BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem taj prijedlog redovito ruši i ne podržava.

Odgovore su pokušali dobiti od HDZ-a BiH i Ministarstva finansija Federacije BiH, kojima su pitanja poslali u srijedu. Pitanja su poslali i uredu za odnose s javnošću HDZ-a BiH i HNS-a BiH i uredu predsjednika HDZ-a BiH: stranku su pitali protivi li se oporezivanju prihoda u kladionicama nižih od 100 KM i zašto. Zanimalo ih je i smatra li HDZ BiH klađenje i kockanje vitalnim nacionalnim interesom, s obzirom na to da je u Domu naroda FBiH oborio zakon o progresivnom oporezivanju dobitaka od klađenja i kockanja.

Pitali su, također, financiraju li kladioničke tvrtke HDZ BiH te ako da, s kolikim godišnjim iznosima i na koji način. Ministarstvo finansija FBiH Nacional je zamolio odgovore o ukupnom prihodu kladionica u proteklih pet godina sa sjedištem u Federaciji BiH i ukupno uplaćeni iznos poreza. Pitali su, također, koliki bi porez bio plaćen da se oporezuju i kladionički prihodi do 100 KM te smatra li Ministarstvo financija FBiH da bi trebalo oporezovati i iznose do 100 KM? Do zaključenja ovog broja Nacionala nisu dobili odgovore.

To ne treba ni čuditi ako se zna do koje je mjere otvorena bliskost dužnosnika HDZ-a BiH i vlasnika kladionica u FBiH. Primjerice, u jeku rasprava o izmjenama zakona o igrama na sreću 2016. predsjednik Federacije BiH, HDZ-ov Marinko Čavara, službeno je primio Marka Milanovića, Krešu Vukoju i Gorana Jozipovića, direktore kladionica Sport Plus, Premier i Bet live, a o tome je objavljena vijest i u medijima. Bliskost s dužnosnicima HDZ-a ne krije ni Renato Korać, vlasnik najsnažnije kladionice u FBiH, Premier World Sporta. Renato Korać brat je Ivana Koraća, direktora moćne hrvatske kladionice Germania Sport.

Ostatak analize pročitajte na OVOM linku.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close