PolitikaRegion

“Nacional”: Damira Krstičevića u BiH sumnjiče za masakr 32 civila, žena i djece

Hrvatski sedmičnik „Nacional“ navodi kako donosi svjedočanstva i sadržaj dosad nepoznate i zataškavane prijave protiv potpredsjednika Vlade Hrvatske i ministra obrane zbog ratnog zločina

Novi broj hrvatskog političkog tjednika „Nacional“ na naslovnici donosi priču o ministru obrane Republike Hrvatske Damiru Krstičeviću, pod naslovom “Krstičevića terete za masakr 32 izbjeglica, žena i djece”.

„Nacional“ navodi kako donosi svjedočanstva i sadržaj dosad nepoznate i zataškavane prijave protiv potpredsjednika Vlade Hrvatske zbog ratnog zločina.

Dodaje se i kako su hrvatski vojnici izrešetali autobus pun civila te ga potom pogodili zoljom i zapalili.

“Nemam veze s time, moja postrojba tamo nije bila”, poručio je Krstičević, navodi se.

Kao mjesto i vrijeme događaja navode se Bravnice kod Jajca, 13. rujna 1995. godine, u sklopu akcije Maestral.

„Nakon što su 13. 9. 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske napali Srbobran (Donji Vakuf), srpsko stanovništvo s tog područja, među kojima je bilo najviše žena, djece i staraca, bježeći pred njihovim napadom krenulo je ka Jajcu i Banjoj Luci“, piše “Nacional”.

„Kolonu koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu napali su 13. rujna 1995., kod sela Bravnice, na oko tri kilometra ispred Jajca, pripadnici Hrvatske vojske koji su ih sačekali u zasjedi i počeli nemilosrdno ubijati.“

“Nacional” nadalje navodi da se radilo o nenaoružanim i potpuno zatečenim civilima, u izbjegličkoj koloni, koji nisu pružali nikakav otpor. Prilikom tog napada neki su odmah ubijeni, a neki su ranjeni.

Prema iskazima svjedoka, samo u jednom autobusu, usred vatre koju su otvorili pripadnici Hrvatske vojske, ubijeno je i ranjeno više od polovice putnika, da bi taj isti autobus sa žrtvama potom gađali zoljom i zapalili s preostalim ranjenima i mrtvima.

“Nacional” u tiskanom izdanju navodi kako je upravo to sadržaj predmeta koji se u Tužiteljstvu BiH vodi pod brojem KT-RZ-192/05, a u kojem su osumnjičeni Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Damir Krstičević, Mario Petrović te drugi, nepoznati vojnici.

Sadržaj predmeta je za “Nacional” otkrio Republički centar za istraživanje ratnih zločina iz Banje Luke.

“Prema saznanjima kojima Centar raspolaže, Krstičević je osumnjičen kao zapovjednik 4. gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske iz Splita, koja je u vrijeme izvršenja krivičnog djela ratnog zločina borbeno djelovala na području općine Jajce”, poručili su iz Centra, prenosi Index.

 

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close