Na vrijednosti tolerancije ukazano povodom Međunarodnog dana tolerancije

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine apeliralo je na bh. društvo i sve državne organe da promoviraju toleranciju i riječima i djelom

Ovo ministarstvo izrazilo je očekivanje da se jasno i u skladu sa zakonom osude svi pokušaji izražavanja nacionalne, vjerske i druge netrpeljivosti.

Tim prije što su, na prostorima Bosne i Hercegovine još uvijek prisutne pojave nacionalističkih i nasilničkih ispada koji svakog dobronamjernog građanina BiH zabrinjavaju, smatraju u Ministarstvu ljudskih prava i izbjeglica.

Ukazano je na vrijednosti tolerancije koje čine početne korake ka stvaranju pretpostavke za jačanje povjerenja među građanima, posebno imajući u vidu aktuelni društveno-politički trenutak kada pojedinci i grupe nastoje da svojim neprimjerenim i protuzakonitim radnjama i stavovima ugroze pozitivne vrijednosti društva, sijući nepovjerenje i izlive nacionalizma i nacionalne mržnje prema neistomišljenicima i političkim protivnicima.

U smislu prevazilaženja pojave i tendencija koje koče ukupne društvene tokove i uključivanje BiH u euroatlanske integracije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH apelira na sve državne organe i institucije sistema kao i na sve građane, da kroz sportske, kulturne i druge načine organiziranja daju puni doprinos napretku BiH te da na taj način učine iskorak ka ukupnom napretku i prosperitetu zemlje i da se samim ispoštuje i uvaži sve ono što traži suštinsko demokratsko značenje Međunarodnog dana tolerancije.

U saopćenju je naglašeno da je Bosna i Hercegovina, zemlja puna izazova i u postratnom periodu zemlja koja je učinila veliki pomak u uspostavljanju evropskih vrijednosti kroz jačanje pravno-institucionalnog sistema i poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, aktivno se uključuje i podstiče nastojanje i činjenje da tolerancija kao tradicionalno njeno obilježje, ponovo i u punom kapacitetu zaživi na njenim prostorima.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close