PolitikaSvijet

Na pomolu povijesni dogovor Hamasa i Izraela. Evo što je dogovoreno

SUDEĆI po izjavama iz Sjedinjenih Država, Katara, ali i vrha terorističke organizacije Hamas, na pomolu je dogovor o puštanju talaca i primirju koji bi mogao obilježiti rat koji traje već mjesec i pol dana te je odnio tisuće života civila. Rat je, podsjetimo, izbio kad su Hamasovi teroristi 7. listopada masovno upali u Izrael te ubili više od 1200 ljudi, mahom civila, te ih oteli više od 200.

Izrael je uzvratio silovitim napadom na Pojas Gaze, prvo zračnim udarima, a potom i kopnenom operacijom u kojoj je dosad poginulo gotovo 400 izraelskih vojnika. Prema podacima ministarstva zdravstva Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, u Gazi je u izraelskim napadima poginulo više od 13.000 ljudi.

Sudeći po nedavnim izjavama iz Katara, Bijele kuće, ali i čelništva Hamasa, izgleda da je dogovor o primirju i puštanju talaca vrlo blizu. Podsjetimo, vođa Hamasa Ismail Haniyeh rekao je rano jutros da je Hamas ‘”blizu” sporazuma o primirju s Izraelom. “Blizu smo postizanja dogovora o primirju”, rekao je Haniyeh, dodajući da je skupina dostavila svoj odgovor katarskim posrednicima.

Dužnosnik Hamasa Izzat el Reshiq rekao je za Al Jazeeru da su se pregovori vodili o primirju koje bi trajalo “nekoliko dana” te bi uključivalo dogovore o ulasku pomoći u Gazu te zamjenu talaca koje je uzeo Hamas za ljude koje je Izrael zatvorio.

Što uključuje dogovor?

El Reshiq je rekao da će dogovor uključivati oslobađanje izraelskih žena i djece iz Gaze u zamjenu za palestinske žene i djecu iz “okupacijskih zatvora”. El Reshiq je dodao da će sve detalje sporazuma objaviti Katar.

Dva izvora upoznata s pregovorima o primirju rekla su AFP-u da okvirni dogovor uključuje petodnevno primirje, koje se sastoji od prekida vatre na terenu i ograničenja izraelskih zračnih operacija nad južnom Gazom. Zauzvrat, između 50 i 100 talaca koje drže Hamas i Islamski džihad, odvojena palestinska militantna skupina, bilo bi oslobođeni. Oni bi uključivali izraelske civile i zarobljenike drugih nacionalnosti, ali ne i vojno osoblje.

Katarski premijer rekao je u nedjelju da dogovor o oslobađanju nekih talaca u zamjenu za privremeni prekid vatre ovisi o “manjim” praktičnim pitanjima. Jučer je američki predsjednik Joe Biden rekao kako vjeruje da je dogovor o oslobađanju talaca blizu. “Vjerujem da je tako”, rekao je Biden na pitanje je li blizu dogovor o taocima i prekrižio palčeve.

Bijela kuća je rekla da su pregovori u fazi “posljednjih detalja”, ali je odbila dati dodatne detalje, rekavši da bi to moglo ugroziti uspješan ishod.

Index

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close