Na Listi ugroženih spomenika BiH nalazi se 70 dobara

Stanje bh. naslijeđa još uvijek je alarmantno, a preko tog važnog resursa za razvoj bh. društva prelamaju se različiti ideološki i politički interesi – ocijenila je danas u Sarajevu predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Ona je na konferenciji za medije u povodu obilježavanja 19. oktobra, Međunarodnog dana arheologije, stanje arheološkog i kulturnog naslijeđa u BiH nazvala ugroženim i zapuštenim, što zahtijeva hitnu uspostavu budžeta na državnom nivou kako bi se mogli provoditi projekti obnove i zaštite dobara od međunarodnog značaja.

“Istaknuti arhitekta Josip Vancaš predložio je 1914. godine da se usvoji zakon o zaštiti starina, kao jedan od kamena medžaša ove oblasti. Danas, stotinu godina od tog koraka, BiH još uvijek nema zakon na državnom nivou kojim bi se štitilo kulturno naslijeđe”, kazala je ona.

Hadžimuhamedović smatra da insistiranje na entitetskom partikularizmu kulturnog i arheološkog naslijeđa BiH donosi samo štetu bh. baštini. “Diljem BiH arheološki lokaliteti danas su ugroženi nezakonitom izgradnjom, zatrpavanjem i ucrtavanjem različitih ekskluzivističkih natpisa. Također, institucija koja je majka svih institucija što se bave očuvanjem bh. naslijeđa Zemaljski muzej BiH danas je zatvoren za javnost”, istaknula je ona.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nizom će događaja obilježiti Međunarodni dan arheologije, te se time priključiti zajednici od 109 država iz cijeloga svijeta koje će tog dana slaviti bogatstvo svjetskog naslijeđa. Tako će u subotu, 19. oktobra na Trgu djece Sarajeva 27 volontera studenata arheologije sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu pozvati građane BiH da se upitaju treba li im Zemaljski muzej, te podijeliti 540 kartona s prikazima artefakata koji se čuvaju u toj muzejskoj instituciji.

U Brusa bezistanu 23. oktobra će biti postavljena izložba o arheološkom naslijeđu BiH koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH, a otvorit će je predsjednik Evropske asocijacije arheologa Friedrich Luth. U povodu obilježavanja 50. godišnjice postojanja Instituta za balkanološka istraživanja pri Akademiji nauka i umjetnosti BiH na toj će naučnoj instituciji 24. i 25. oktobra biti održana međunarodna konferencija.

Također, u okviru programa obilježavanja Međunarodnog dana arheologije 31. oktobra će Institut za restauraciju iz Italije organizirati izložbu i okrugli sto posvećen važnosti restauracije arheološkog naslijeđa. Hadžimuhamedović podcrtava da će ključni segment svih programa biti studenti arheologije, kao nada da se u budućnosti formira novi snažan krug mladih stručnjaka za ovu oblast.

Na Listi ugroženih spomenika BiH nalazi se 70 dobara. Hadžimuhamedović podcrtava da Vlada Federacije BiH u proteklih desetak godina ima profiliranu strategiju obnove kulturnog naslijeđa, te da se za tu namjenu svake godine izdvoje sredstva u budžetu. Ujedno, dodala je ona, Republika Srpska je proteklih godina samo jednom predvidjela sredstva u budžetu za te namjene, dok Distrikt Brčko također sistemski ulaže u obnovu kulturnog naslijeđa.

www.magazinplus.eu – Federalna TV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close