Na listama za Evropski parlament čak tri kandidata porijeklom iz BiH

Na izborima za Evropski parlament, koji se u svim zemljama članicama Evropske unije održavaju od 22. do 25. maja, čak troje kandidata je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a taj broj mogao bi biti i veći.

Među 751 zastupnikom, koliko će ove godine ući u Evropski parlament, mogla bi se naći Sarajka Nejra Kalkan, Austrijanac Alvin Bijedić, te Slovenka Faila Pašić-Bišić, čiji su roditelji iz Sanskog Mosta.

Tako je na listi kandidata za Evropski parlament Radnička stranka za Holandiju kandidovala i Nejru Kalkan, koja je porijekom iz Sarajeva.

Kalkan, čija je porodica tokom rata izbjegla u Holandiju, diplomirala je na Univerzitetu u Amsterdamu iz oblasti međunarodnog i evropskog prava. Poslije toga je radila u Komitetu za vanjske poslove američkog Kongresa u Washingtonu. Već četiri godine ona radi na poziciji višeg savjetnika u Evropskom parlamentu kao stručnjak za pravosuđe, unutrašnje poslove i građanska prava u Evropi. Ova 30-godišnja Sarajka  savjetuje i članicu Evropskog parlamenta Emine Bozkurt o pitanjima koja se tiču BiH i prava žena na zapadnom Balkanu, prenosi Patria.
Holandija u narednom mandatu ima pravo na 26 zastupnika.

Austrija će u Evropskom parlamentu u narednom mandatu imati 18 zastupnika, a među njima mogao bi se naći i mladi Alvin Bijedić, čiji su korijeni također iz BiH. Iako ima samo 22 godine, Bijedić se uspio plasirati na listu kandidata Austrijske narodnjačke stranke (ÖVP), jedne od vodećih stranaka u Austriji.

Ovaj student na međunarodno priznatom univerzitetu „Karl-Franzens” u Grazu, često napominje da nije zaboravio svoje porijeklo i da Bosnu i Hercegovinu voli kao i rodnu Austriju, a ukoliko postane član Evropskog parlamenta, zalagat će se za sve narode porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije, a koji žive u Austriji.

Na listi za Evropski parlament naći će se i Faila Pašić-Bišić, kao nestranački kandidat Slovenije, i prva bošnjakinja sa hidžabom koja bi mogla ući u Evropski parlament. Pašić-Bišić je rođena i odrasla u Sloveniji, a njeni roditelji su porijeklom iz Sanskog Mosta. U nedavnom intervjuu za novinsku agenciju Patria kazala je da ukoliko postane članica Evropskog parlamenta, sigurno će se zalagati i za BiH.

Slovenija će u narednom mandatu imati osam zastupnika, a jedan od njih mogla bi upravo biti i Pašić-Bišić.

Izbori za zastupnike u Evropskom parlamentu u svim zemljama Evropske unije u pravilu se održavaju svakih pet godina, koliko traje zastupnički mandat. Zastupnike biraju glasači glasanjem. Ovo će biti ukupno osmi izbori za Evropski parlament na području cijele EU od 1979. godine, NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close