Na divljoj deponiji Očazi odlagan kurbanski otpad

Neka nova djelatnost Asfaltgradnje, zbrinjavanje organskog otpada?

(visoko.co.ba)

Lokalne vlasti nikako da prihvate realnost vezano za divlju deponiju Očazi, čiji sam prefiks “divlja” dovoljno govori sam za sebe. Međutim tu stvarnost i volju mještana, a svake dvije godine i glasača, vlast nikako da pojmi. Jednostavno želja administracije iz Visokog jeste da i dalje truje mještane Gornjeg Moštra i pripadajućih mu mjesnih zajednica. Već je svima jasno, da mještani više ni po koju cijenu ne žele bilo kakav otpad ispred svojih avlija, njiva i obradivih površina. Njihovu volju su potvrdili i svi mogući inspektori koji su se bavili pitanjem divlje deponije Očazi. Taj problem star preko 30 godina bio je konačno i trajno riješen njenim zatvaranjem kada su mještani i najnovijom vlasti ponovili ono što su rekli i svim prethodnim, a to je da ne žele smeće u Gornjem Moštru. Ali sve je to izgleda uzalud, drugo rješenje ne postoji u glavama “stručnjaka” za ovu oblast ili ih jednostavno ta problematika ne zanima nasuprot materijalnoj dobiti koja ih jako zanima i kompezira se kroz razne druge vidove trošenja javnog proračuna.

otpad asfaltgradnja 11

Najnoviji primjer su fotografije koje smo dobili od mještana ovog kraja koji su zabilježili ulaske kamiona na kapiji Asfaltgradnje, firme koja se bavi raznim djelatnostima, ali koliko je nama poznato, ne i zbrinjavanjem otpada. Kako su nam napisali i ilustovali fotografijama svjedoci ovog događaja, u krugu ove firme iskopana je rupa u koju je odložen u tri navrata otpad od kurbanskog mesa. Prvi ulazak kamiona zabiježen je u 16.10 sati, a nakon toga još dva, do momenta dok se nije pojavila policija koja je stigla na mjesto događaja na poziv mještana. Prilikom legitimisanja vozača kamiona prema izjavi očevidaca vozač navodno nije imao ni potrebnu dokumentaciju za vozilo koje je dovezlo otpad.

otpad asfaltgradnja 1

Prema fotografijama koje objavljujemo vidljivo je da je i policija fotografisala i zabilježila ovaj ekološki incident, a o odgovornosti onih koji su smislili ovo rješenje na štetu mještana Gornjeg Moštra vjerovatno nikad i ništa nećemo saznati kao i u ranijim slučajevima što je kasnije uslovilo i samoorganizovanjem mještana koji su u jednom trenutku čak i naoružani stražarili i pazili na kršenje zabrane istresanja otpada na ovu lokaciju.

 

otpad asfaltgradnja 3otpad asfaltgradnja 4otpad asfaltgradnja 5otpad asfaltgradnja 6otpad asfaltgradnja 8otpad asfaltgradnja 9otpad asfaltgradnja 10otpad asflatgradnja 2

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close