-TopSLIDEOstali sportoviSport

Na današnji dan završen je najduži teniski meč u historiji: Počeo je 51 sat ranije

ČUDO WIMBLEDONA

Za sve teniske sladokusce 24. juni je interesantan datum zbog toga što je na taj dan završen najduži meč u historiji tenisa, “čudo s Wimbledona” i okršaj Johna Isnera i Nicolasa Mahuta.

Prošlo je dugih 13 godina od meča koji će zauvijek ostati u historiji tenisa. Na današnji dan završen je okršaj Nicolasa Mahuta i Johna Isnera, ubjedljivo najdužeg meča u teniskoj historiji.

Meč je počeo 22. juna u 18:13 sati, a završio 51 sat kasnije, 24. juna u 21:09. Naravno, nije se igralo sve vrijeme, ali je meč ostao zabilježen u historijskim knjigama kao najduži ikada s 11 sati i pet minuta aktivne igre tokom tri dana.

Igralo se od utorka do četvrtka, a meč se svakoga dana prekidao zbog nestanka dnevnog svjetla i loše vidljivosti navečer.

U historiju je otišao zahvaljujući nevjerovatnom posljednjem setu koji je trajao 8 sati i 11 minuta. Završen je rezultatom 70:68 u gemovima, a dobio ga je John Isner protiv tadašnjeg kvalifikanta Nicolasa Mahuta.

Meč je okončan rezultatom 6:4, 3:6, 6:7, 7:6 i 70:68 u gemovima.

Duel je oborio brojne rekorde. Zanimljivo, peti set ovog meča duži je prethodnog rekorda za najduži meč.

Obojica igrača porušila su brojne rekorde Wimbledona i tenisa, a od 2019. godine uvedena je promjena kojom se uvodi tie-break kada rezultat u petom setu dosegne 12:12, kako se ne bi ponovio sličan meč. To znači da će duel Isnera i Mahuta zauvijek ostati najduži u svijetu tenisa jer nova pravila ne dozvoljavaju da neki meč potraje duže.

klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close