Na današnji dan rođen je veliki, najveći i najbolji – Mirza Delibašić

Na današnji dan prije 60 godina u Tuzli je rođen Mirza Delibašić – jedan od najboljih evropskih košarkaša dvadesetog stoljeća i najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena. 

Kinđe, kako mu je bio nadimak, preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, nakon duge i teške bolesti.

Jedan je od najuspješnijih sportista kojeg je dala Bosna i Hercegovina. Rođen je u Tuzli  9. januara 1954. godine. Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu.

Košarkašku karijeru počeo je u Tuzli igrajući za Slobodu. Nakon dvije sezone provedene u ekipi iz rodnog grada, 1972. godine prelazi u sarajevsku Bosnu za koju je odigrao oko 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.

Sarajevo će umrijeti ako nam unuci ne budu znali ko je Mirza

U dresu Studenata Kinđe je osvojio dva prvenstva Jugoslavije i kup tadašnje države. Delibašić je predvodio KK Bosnu do tada najvećeg klupskog uspjeha u košarkašoj Jugoslaviji. Studenti su 1979.godine, pobjedom nad ekipom Emersona 96:93, u Grenobleu, postali prvaci Evrope.

Iz Sarajeva 1981. godine odlazi u Madrid gdje igra za Real s kojim osvaja naslov prvaka Španije. Iako nije ostao dugo u španskom klubu, Kinđe je ostavio veliki trag.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je sve što se moglo osvojiti. Donosio je medalje sa svjetskih i evropskih prvenstava, kao i sa olimpijskih i mediteranskih igara. Sa svakog je donio barem po jedno zlato.

Prvu medalju, i to zlatnu, sa Jugoslaviom osvojio je u Beogradu na Evropskom prvenstvu 1975. godine.

Iste godine Kinđe i društvo okitili su se još jednim najsjajnijim odličjem na Mediteranskim igrama u Alžiru.

Na Olimpijskim igrama u Montrealu naredne godine Jugoslavija je osvojila srebrnu medalju. Kinđe je sa Jugoslavijom 1977. godine na prvenstvu u Belgiji odbranio titulu prvaka Evrope.

Jugoslavija je prvak svijeta postala je na Filipinima 1978. godine.

Naredne godine Delibašić i saigrači su zauzeli treće mjesto na Evropskom prvenstvu u Italiji, ali i zlato na Mediteranskim igrama u Splitu.

Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, Jugoslavija je osvojila svoju prvu i jedinu zlatnu medalju u košarci.

Na Evropskom prvenstvu 1981. godine okitio se srebrnom medaljom, a godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Kolumbiji osvojio je bronzanu medalju.

Kinđe se za vrijeme rata u BiH borio na jedan drugi način. Bio je selektor košarkaške reprezentacije naše zemlje koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je još uvijek najbolji plasman našeg državnog tima na evropskim takmičenjima.

U Sarajevu samo statua za velikana

Iako je mnogo dao Sarajevu, dugo se čekalo da mu se glavni grad naše zemlje oduži. Tek 2002. godine Delibašić i njegov veliki prijatelj Davorin Popović, dobili su statue u parku kod FIS-a.

Iste godine prihvaćena je inicijativa da dvorana u sklopu KSC Skenderija dobije njegovo ime. Osim toga, od 2005. godine igra se košarkaški turnir posvećen ovoj velikoj košarkaškoj ikoni.

 

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close