Na današnji dan rođen Arif Pašalić – komadant 4. korpusa Armije BiH

Arif Pašalić (31. august 1943 – 26. april 1998) je bio general Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. Pašalić je poznat kao ratni komadant 4. korpusa Armije BiH.

Biografija

Mladost i služba u JNA

Arif Pašalić je rođen u mjestu Janjići kod Zenice od oca Rasima i majke Dulbe. Bio je bivši aktivni oficir Jugoslovenske Narodne Armije. Završio je Vojnu podoficirsku školu, a zatim vojnu akademiju u Zadru, te je poslije kratkog službovanja u Zagrebu postavljen na dužnost komandira baterije u 200 divizionu u Bihaću gdje je napredovao do čina majora i funkcije operativnonastavnog oficira 200 vazduhoplovne baze u Bihaću. Nakon toga premješten je u garnizon Mostar 171 vazduhoplovnu bazu gdje je napredovao do čina potpukovnika i funkcije načelnika štaba 171 vazduhoplovne baze. Komandno štabnu akademiju zavrsava u Beogradu. U JNA je važio kao jedan od perspektivnih oficira, a imajući u vidu da je završio i školu Narodne odbrane važio je za jednog od obrazovanijih oficira u JNA. Visoku školu završio je 1967, a 1979 dvogodišnju školu za komandni kadar u Beogradu. JNA ga postavlja po cijeloj bivšoj Jugoslaviji od Niša preko Vranja do Skoplja, Zagreba i mnogih mjesta u BiH. Arif Pašalić je napustio JNA u martu 1992. u činu potpukovnika.

Rat u BiH

U aprilu 1992. godine Arif Pašalić dolazi u Mostar gdje se stavlja na raspolaganje lokalne Teritorijalne odbrane. Odmah se uključuje u borbe protiv srpskog agresora. 1992. formira Samostalni bataljon odbrane Mostara u sastavu HVO-a. 17. novembra 1992. godine formira 4. Korpus Armije BiH i postaje njegov prvi komandant. U toj funkciji ostaje sve do novembra 1993. godine. Postaje general u Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Smrt

Oko 21:00 sat, 26. aprila 1998 godine, Arif Pašalić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17 Mostar-Sarajevo, u naselju Drežnica. Trostruki udes se desio kada je general Pašalić iz Mostara putovao prema Sarajevu sa suprugom. U sudaru su učestvovali Pašalićev džip, putničko auto i kamion. Ovdje se mora napomenuti da se udes desio pod veoma sumnjivim okolnostima poslije njegovog svjedočenja u Haškom tribunalu, gdje je počeo objašnjavati cijelu situaciju na Mostarskom ratištu. Na ponovno svjedočenje nije se pojavio jer je nastradao, a poznata je registracija vozila učesnika u udesu, samo imena vlasnika i ljudi u udesu ostali su u tajnosti Mostarske policije. U ovom udesu bitno je spomenuti da su bili i očevici udesa, te da mu je supruga Hafiza preživjela udes i ona se nalazila u kobnom automobilu Opel Frontera.

Arif Pašalić je ukopan 30. aprila 1998. na mezarju Šehitluci u Mostaru.

 

www.magazinplus.eu/www.veterani.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close