Na današnji dan nastao jedan od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskome jeziku

Na danađnji dan davne 1288. nastao je Vinodolski zakonik, jedan od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskome jeziku. Sastavila ga je u Novom Vinodolskom komisija od 42 člana, a u tom pravnom spisu uređen je odnos krčkih knezova i vinodolskog stanovništva.

Izabrana komisija dobila je zadaću zapisati i urediti stare vinodolske običaje i zakone kojih će se pridržavati i vlastela i seljaci. Tako je nastao Vinodolski zakonik, za kojeg će kasnija analiza pokazati da nije bio odraz starih običajnih prava, već ga je komisija prilagodila potrebama tadašnjeg feudalnog poretka, piše Fena.

U zakoniku je opširno razrađeno kazneno pravo sa sustavom globa, kazni, feudalnih davanja, izgledom suda te međusobnih prava i obveza seljaka i knezova. Normirao je baštinsko pravo i propisao kazne za krađe, uvrede, ozljede i ubojstva.

Vinodolski zakonik sačuvan je u prijepisu iz XVI. stoljeća, a napisan je glagoljicom. Iako to nije opis starohrvatskog prava, važan je kao dokument za proučavanje ranog feudalizma u Hrvatskoj, a sama činjenica da je taj originalni i opširni dokument iz XIII. stoljeća sastavljen na narodnom jeziku svrstava ga u važne hrvatske kulturne spomenike.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close