Na 11. Sajmu kristala u Kreševu sudjelovalo 40-ak izlagača

Ovog vikenda je u prostorijama Osnovne škole „Dr. Boris Ćorić“ u Kreševu održan još jedan, 11. po redu Sajam kristala, minerala, fosila, poludragog i dragog kamenja.
Na Sajmu je ove godine sudjelovalo četrdesetak izlagača iz većeg broja država, a priređene su i dvije izložbe. Oba dana Sajam je bio odlično posjećen, a među posjetiteljima su, doznali smo u Zavičajnoj udruzi „Kreševski citrin“, koja organizira Sajam, bili i učenici petnaestak škola iz cijele BiH. U subotu uvečer je u restoranu “Ribnjak” priređena zabava za izlagače i goste.
U sklopu Sajma je, uz suorganizaciju Općine Kreševo, održan i znanstveni skup o istraživaču Dragutinu Lermanu pod nazivom „Dragutin Lerman između snova i stvarnosti“, na kojem su izlaganja imali povijesničari, etnolozi, etnografi, geolozi i drugi znanstvenici iz BiH i Hrvatske. Između izlaganja prikazan je dokumentarnni film Lawrencea Kiirua „Sjećanje na Dragutina Lermana“, snimljen 1987. godine. Sudionici skupa su u nedjelju, zajedno sa općinskim načelnikom Radojem Vidovićem, položili cvijeće na Lermanov grob u kreševskom groblju Ogradje, a posjetili su i muzej Franjevačkog samostana te kuću u kojoj je Lerman proveo posljednjih sedam godina života, u kojoj se, u tavanskim prostorijama, još uvijek nalaze neke njegove osobne stvari.
Dragutin Lerman (Požega, Hrvatska, 1863.) sudionik je istraživačke ekspedicije belgijskog kralja Leopolda II. u Africi, kasnije i belgijski konzul u Kongu. Potkraj života, godine 1911., došao je u Kreševo istraživati rudna bogatstva. Tu je i umro te pokopan 1918. godine.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close