Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć Lejletul-Miradž

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Miradž.

Ovo je noć u kojoj je Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega, uz Božiju pomoć uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine. Božiji Poslanik je te noći najprije nošen od Časnog Hrama u Mekki do džamije El-Aksa u Jerusalemu, a potom uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa (Lotosa nad sedmim nebom) ili još bliže Uzvišenom. Tu se Poslanik, neka je spas i mir Božiji na njega, susreo sa nekim poslanicima, a razgovarao je i sa Uzvišenim Bogom. Na miradžu su objavljena posljednja dva stavka poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na miradžu u namazu se uči tkzv. ettehijat, na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza.

Svečanost povodom ove odabrane noći u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će organizovana poslije akšam-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Vjernici će imati priliku čuti duhovne pjesme ilahije i kaside, te učenje odlomaka Kur'an-i Kerima hafiza iz Sarajeva i drugih gradova.

U našoj domovini ovaj dan se obilježava i kao Dan vakifa, onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih.

rijaset.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close