Muslimani s radošću dočekuju sveti mjesec ramazan

Muslimani večeras sa zalaskom sunca dočekuju mjesec ramazan, a početak posta je u utorak, 9. jula.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, ovogodišnji ramazan ima 30 dana i završava u četvrtak, 8. augusta, kada nastupa Ramazanski bajram.

Postači u Visokom će prvi dan sehur završavati u 2:43 sata, a iftarit će u 20:37 sati.

Uz post i klanjanje teravih-namaza od 20 rekata, vjernici ramazan provode nastojeći što više učiti i razumjeti kur'anski tekst, te prisustvuju mukabelama, druže se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijaju duh međusobne solidarnosti i izvršavaju obaveze koje proističu iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

U odabranom muslimanskom mjesecu je i noć Lejletu-l-kadr, u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave, svete knjige Kur'an, i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio historiju islama.

Meteorolozi navode da će mjesec juli prema srednjoj temperaturi biti iznad višegodišnjeg prosjeka, a da će ukupna količina padavina biti ispod višegodišnjeg prosjeka. Vrijeme će biti promjenjivo, praćeno pljuskovima i nepogodama, a više padavina očekuje se krajem mjeseca.

Postačima se preporučuje da izbjegavaju masnu, slanu i tešku hranu, te da uz sehur piju jogurt i jedu sir, supu i povrće, a za iftar ne konzumiraju previše hrane te da jedu sporije.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close