Muslimani na Balkanu večeras dočekuju sveti mjesec ramazan

Muslimani na Balkanu obavljaju posljednje pripreme za početak svetog mjeseca ramazana, koji i ove godine unosi posebnu atmosferu u domove i gradove.

Sveti mjesec muslimana, mjesec posta, nastupa večeras, sa akšamskim ezanom (u Sarajevu to je u 20:39 sati) i traje do akšamskog ezana u nedjelju, 27. jula. Ramazanski bajram počinje se obilježavati klanjanjem bajram-namaza, 28. jula.

Ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Vjernici islamske vjeroispovijesti u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu osjećaju posebnu radost dolaskom ramazana, kojeg mnogi smatraju najdražim gostom. Tokom ramazana, kod muslimana se više nego inače očituje osjećaj samilosti i spremnost da se pomogne onim, manje sretnim ljudima, posebno ljudima koji su ove godine pogođeni poplavama.

Predramazanska atmosfera se najbolje osjeti izvan gradske vreve, u kućama i avlijama, ali isto tako, kroz rad humanitarnih organizacija koje, bez obzira na vjerske i etničke razlike, pružaju ruku pomoći svima kojima je to potrebno.

Njegovanje prijateljskih i rodbinskih veza

Tokom ramazana, muslimani njeguju prijateljske i rodbinske odnose više nego inače, a nerijetko i iftare zajedno. Ramazanska sijela su nezaobilazna. Nakon obavljenog teravih-namaza, muslimani se okupljaju u kućama ili vani, u baštama, dvorištima ili terasama, pa sjede sve do kasnih sati i u razgovoru obično dočekaju sehur.

Bosanski muslimani su stoljećima uz ramazan razvili svoje običaje. Veliki se značaj pridaje čistoći kuće, mahale i naselja. Prije nastupanja ramazana, posebno se čiste i džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, čiste mahale i ulice, temeljito se sređuju i kuće.

U hrvatskoj prijestolnici, Zagrebu, ovogodišnje ramazanske pripreme vodi glavni zagrebački imam Kurra hafiz Aziz ed. Alili. Oko Zagrebačke džamije tokom ramazana je znatno življe nego inače, a restoran, koji je u sklopu ove džamije, nudi bogat program iftara. U Zagrebačkoj džamiji dijelit će se besplatni iftar vjernicima sa slabijim prihodima. Svi građani Zagreba koji žele nahraniti postača, mogu to učiniti uplatom na blagajni Islamskog centra u iznosu 25 kuna po iftaru.

Svake noći, 10 minuta prije ezana, u ovoj džamiji moći će se slušati učenje Kur'ana ili prigodno predavanje. Učit će se četiri mukabele: sabahska, odmah poslije sehura; ženska mukabela, poslije podne-namaza; dječja ili predikindijska mukabela za polaznike mekteba te hafiska mukabela, poslije ikindije-namaza.

Povećan promet na tržnicama i pijacama

U Prištini su završene sve pripreme za obilježavanje mjeseca muslimanskog posta. Ispred Sportskog centra u Prištini podignut je veliki šator, u kojem će se tradicionalno pripremati besplatni iftari za građane. Svaki dan bit će podijeljeno 2.000 iftara.

U glavnom gradu Makedonije Skoplju ramazan će biti najavljen nizom vjerskih programa danas, prije početka posta vjernika.

Mutevelije i drugi koji se brinu o džamijama, zajedno sa vjernicima obavljaju posljednja čišćenja, uređenja i pripreme džamija za ramazanske namaze i molitve, koje su najmasovnije upravo u tom mjesecu u godini. Vjernici se spremaju i za pripremanje ramazanskih jela, pa gradske pijace i marketi bilježe velike posjete kupaca. Hurme i masline su najtraženiji artikli. I ove godine će tokom ramazana biti organizirani zajednički iftari u makedonskim gradovima, a i sve porodice tradicionalno se okupljaju na porodičnim iftarima.

Pomoć siromašnim u ugroženim

Sva muslimanska udruženja, organizacije i vjerski službenici uključeni su u pripreme za doček ramazana, a shodno činjenici da je riječ o mjesecu koji simbolizira milost i dobrotu, i ove godine su pokrenute humanitarne akcije s ciljem pomaganja siromašnih i nemoćnih ljudi.

Mjesec ramazan je deveti mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close