MUP ZDK počeo kampanju “Znanjem protiv droge”

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a danas je održana konferencija za medije kojom je ozvaničen početak kampanje pod nazivom “Znanjem protiv droge”.

Prisutnima se obratio policijski komesar Semir Šut koji je prezentirao sadržaj i ciljeve kampanje, te aktivnosti koje će Uprava policije poduzimati na njenoj promociji. Uprava policije MUP-a ZDK je donijela odluku da samostalno sprovede kampanju pod nazivom “Znanjem protiv droge”, kojom bi u fokus interesovanja postavila posljedice konzumiranja opojnih sredstava od strane malodobnih osoba.

Cilj sprovođenja kampanje jeste povećanje svijesti mladih i ostalih osoba o posljedicama koje se pojavljuju usljed konzumiranja opojnih sredstava, te popularizacija zdravih stilova života i očuvanja zdravog okruženja, suzbijanje i sprječavanje daljeg širenja zloupotrebe opojnih droga, davanje doprinosa prevenciji razvoja bolesti ovisnosti, smanjenje šteta po zajednicu nastalih zbog zloupotrebe opojnih droga, kao i smanjenje potražnje opojnih droga, prvenstveno kod mladih.

Ciljna kategorija kampanje jesu učenici svih osmih i devetih razreda osnovnih škola, kao i učenici svih razreda srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona, a radi se o više od 20.000 učenika.

Aktivnosti kojima se postavljeni ciljevi planiraju postići jesu:

– izravan kontakt mladih sa policijskim službenicima od kojih iz prve ruke mogu dobiti vjerodostojne informacije o posljedicama zloupotrebe opojnih droga;

– sprovođenje edukacije učenika navedenih razreda od strane policijskih službenika iz oblasti zloupotreba opojnih droga i maloljetničke delikvencije u vezi sa tim;

– prikazivanje i podjela odgovarajućeg edukativnog i promotivnog materijala.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close