-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

MUP ZDK nije dao dozvolu za skup podrške Fuadu Kasumoviću, iz “Zeničke inicijative” ogorčeni

ODLUKA

„Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”, kako je već objavljeno u medijima, planirala je za ponedjeljak, 13. decembra, sa početkom u 17 sati na zahtjev velikog broja građana, organizirati skup podrške gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću kojem je određen  jednomjesečni pritvor.

Kako navode iz ove stranke, iako su uputili najavu skupa Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), danas smo obaviješteni kako se zabranjuje skup i to zbog neblagovremenosti prijavljivanja.

– Nažalost, ovo je, također, samo još jedan od pokazatelja da se ništa u proteklih sedam dana ne dešava slučajno. Skup podrške najavili smo odmah nakon saznanja pravosnažnosti odluke o mjeri pritvora gradonačelniku, a koja je bila poznata u ponedjeljak navečer. Iako se skup može najaviti najkasnije 48 sati prije zakazanog okupljanja, tu mogućnost nisu uzeli za relevantnom u MUP-u ZDK, što je još jedan pokazatelj da je i policija u našem gradu pod utjecajem politika. 

Ovim putem poručujem javnosti, ali i policiji, da kao neko ko predvodi “Zeničku inicijativu – Kasumović Fuad” više nisam odgovoran za sve ono što će uslijediti kao reakcija građana na činjenicu da je gradonačelnik Kasumović nevin u pritvoru, ali i jer je onemogućeno funkcioniranje grada s obzirom na to da gradonačelnik nije u mogućnosti ovlastiti nekoga da ga mijenja.

U ovom slučaju je kontradiktorna izreka sa Rješenjem. Naime, u obrazloženju Rješenja su naveli rok od 48 sati u iznimnim slučajevima, te nam nisu obrazložili koji su to iznimni slučajevi. Smatramo da iznimni slučajevi mogu biti kada se odlučuje o pitanju prava ljudi na slobodu kretanja i govora. 

Čekali smo odluku Vijeća Kantonalnog suda da zakažemo skup podrške, međutim, ona je stigla u ponedjeljak u večernjim satima, a zahtjev smo podnijeli u utorak ujutro – rekao je Kenan Uzunović iz “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”. 

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close