Mujkić i Abazović: Mislili smo da su obavijesni razgovori stvar totalitarne prošlosti

Profesori Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić i Dino Abazović izrazili su zaprepaštenost povodom poziva čelniku građanske udruge na obavijesni razgovor koji mu je uputilo predstavništvo Evropske unije i specijalnog predstavnika u BiH.

– Mislili smo da su obavijesni razgovori stvar totalitarne prošlosti, a da je verbalni delikt zbog nečeg što je rekao neko treći odavno nestao s evropskog kontinenta, tim prije što se istovremeno toleriraju ratnohuškačke i rasističke izjave i aktivnosti nekih visokopozicioniranih domaćih političara koje predstavljaju prijetnju sigurnosti na jugoistoku Evrope i duboko podrivaju postojeći dejtonski poredak – kaže se u saopćenju profesora.

Naglašavaju da se takvim ličnostima, ukazuje puno poštovanje i pozornost ne samo u BiH nego i u Briselu, i u njima vidi konstruktivnog partnera, upravno konstruktivnog kakvim su nekoć smatrani neki predsjednici država iz bh. susjedstva.

– S druge strane, aktivnosti ove i sličnih udruga civilnog društva, koje se zalažu za procesuiranje osoba osumnjičenih za ratne zločine, održiv povratak svih protjeranih i raseljenih osoba, te ukidanje etničke segregacije na čitavom teritoriju BiH, nažalost, predstavljeni su kao prijetnja i “remetilački faktor” – stoji u saopćenju.

Ističu da je su svjesni da vođenje politike podrazumijeva veliku dozu pragramtizma, ali ako se ono zasniva na odsustvu fundamentalnih principa i vrijednosti na kojima počiva projekt ujedinjene Evrope, “onda je to sramno kapitulantstvo pred politkom sile i samovolje lokalnih autoritarnih režima”.

Naglasili  su i da je nedopustivno da se pozivima upozorenja uime ove ili one institucije vrši pritisak na aktiviste civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close