Kultura življenjaLifestyle

Muhammad Ali sahranjen u rodnom gradu

Ceremoniji prisustvovalo preko 100.000 ljudi

Boksačka legenda Muhammad Ali, jedan od najvećih sportista svih vremena, koji je 3. juna preminuo u 75. godini, u petak je pokopan u rodnom gradu Louisvilleu, a na posljednji počinak su ga ispratili deseci hiljada ljudi okupljenih na ulicama kojima je prolazila pogrebna povorka.

Pogrebna povorka prošla je ulicama Alijevog rodnog grada prije nego što je stigla pred mjesno groblje Cave Hill, gdje je održan pogreb koji je bio zatvoren za javnost.

Alija su na posljednje počivalište odnijeli probrani uzvanici, među kojima su bili glumac Will Smith koji je za ulogu Alija u biografskom filmu o boksačkoj legendi bio nominiran za Oscara, te bivši svjetski boksački prvaci Mike Tyson i Britanac Lennox Lewis, prenosi Hina.

Po završetku privatne svečanosti na groblju Cave Hill, u dvorani lokalnog sveučilišta održana je komemoracija na kojoj se okupilo oko 15.000 uzvanika, a o Alijevom životu i njegovoj velikoj ulozi na sportskom terenu, te još većom izvan njega u borbi za ljudska prava, govorili su senator Orrin Hatch kao i čelnici vjerskih zajednica, imam Hamzah Abdul Malik, baptistički pastor dr. Kevin Cosby te rabin Michael Lerner.
(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close