Ostali sportoviSport

Muhammad Ali rođen je 17.01.1942.

Rođen je Muhammad Ali, američka bokserska zvijezda.

Muhamed Ali, rođen kao Cassius Marcellus Clay, Jr., prema mnogim ocjenama najveći športaš 20. stoljeća, rođen je 17. januara 1942. u gradu Lujvilu, u američkoj državi Kentaki.
Pogledajte 70 momenata koji su proslavili ovu boksersku legendu.

1. “Gee-gee, gee-gee,” – bile su prve reči Kasijusa Marselusa Kleja Mlađeg, dve godine nakon što je 17. januara 1942. godine rođen u Lujvilu u Kentakiju. Njegova majka Odesa, posle ga je zvala “Dži DŽi” (GG)

 

2. “Prva osoba koju sam ikada nokautirao bila je moja mama”. Beba Klej udario je svoju mamu i tako joj izbio dva zuba.

 

3. Dvanaestogodišnji uplakani Klej prišao je Džou Martinu, policajcu koji je ujedno imao i teretanu i rekao da mu je neko ukrao bicikl i da želi da trenira kako bi “nalupao” lopova. Džo je bio njegov prvi trener.

 

4. Još kao mali umeo je da predvidi mečeve, pa je tako pred svoj prvi amaterski juniorski meč za jedne novine izjavio: “Ovaj lik je gotov. Zaustaviću ga iz prve.”

5. Kada je video fotografiju otvorenog kovčega Emeta Tila. Til je bio mladi crni dečak, koji je mučen i linčovan zato što je zviždao belkinji. “Bilo mi je muka od toga, i prepalo me je”.

 

6. Osvojio je Goledn Gloves turnir šampiona i nacionalnu titulu u Amateru Athletic Union takmičenju 1959. godine.

 

7. Klej je 1960. godine potražio svog heroja i idola Šugar Reja Robinsona u Njujorku, ali mu je Robinson rekao da ode, nije hteo da razgovara sa njim. “Tada sam se zakleo da nikada neću oterati ni jednog fana”, rekao je Klej.

 

8. Nakon što je uspešno savladao svoj strah od letenja Klej je 1960. godine osvojio Olimpijadu u Rimu u poluteškoj kategoriji. “To je prvi put da sam spavao na leđima. Morao sam, inače bi mi medalja povredila grudi”

 

9. Nakon što su odbili da mu posluže hranu u “samo za belce” restoranu u Ohaju, Klej je bacio svoju medalju u reku i rekao “ne pomaže mi čak ni da dobijem pljeskavicu”.

 

10. Novac od prvog ozbiljnog ugovora iskoristio je da svojoj mami kupi roze Kadilak od 10.000 dolara.

 

11. “Ja sam taj koji treba da se bori protiv Patersona, ne ti”. Klejov sparing sešn sa Ingemarom Johansenom zaustavljen je nakon dve runde. Tako je zaustavio Šveđanina koji je bio spreman da se bori sa Flojdom Patersonom za titulu svetskog šampiona u teškoj kategoriji.

 

12. Tani Hansaker je 29. oktobra 1960. godine postao prva Klejova “žrtva”, koji tada postaje šampion u teškoj kategoriji.

 

13. “Oni moraju da padnu u rundi koju ja zamislim”
Klej je rano izgradio reputaciju boksera koji ume da predvidi (uglavnom precizno) runde u kojima će nokautirati svoje protivnike.

 

14. “Da li znate zbog čega sam ja najbrži bokser u teškoj kategoriji u svetu. Zato što sam treniram ispod vode”. Ali je ovo izgovorio nakon što su u medijima dospele fotografije na kojima se vidi kako “boksuje” na dnu bazena.

 

15. “Želim da vidim svoje divno obojeno lice na naslovnici magazina Life”, rekao je Klej koji je tih godina bio izuzetno zanimljiv medijima.

 

16. Svoj Holivudski debi Klej je imao 1962. godine u filmu “Blood Money” u kome je Antoni Kvin glumio Luisa Riveru koga je nokautirao upravo Muhamed Ali. “Kada sam odgledao film bilo mi ga je žao”, rekao je Ali.

 

17. “Henri Kuper je za mene ništa. Ako se ovo produži na preko pet rundi, neću se vraćati u SAD narednih 30 dana” – izjavio je Ali pripremajući se za meč na Vembli Stadionu 1963. godine.

 

18. “Ovoga puta sam još veća budala” – rekao je šampion kada je izgubio od Kupera.

 

19. “Potpuno me je omelo kada sam ugledao Kleopatru”, rekao je Klej, aludirajući da je Elizabet Tejlor koja je sedela u publici, zapravo bila razlog zbog kog je izgubio meč protiv Kupera.

20. Počeo je da posećuje okupljanja religijskog pokreta “Nation of Islam”.

 

21. “Boriću se s tobom besplatno” poručio je Ali Soniju Listonu, protiv koga je dobio meč februara 1964. godine.

 

22. Klej prelazi u Islam, pod uticajem Malkolma Eksa. “Malkolm je bio u pravu za tako puno stvari”.

 

23. Tokom priprema za meč izgovorio je sada već kultnu rečenicu “float like a butterfly and stign like a bee”.

 

24. “Ja sam kralj. Kralj sveta. Povucite vaše reči. Povucite! Povucite sve što ste rekli. Ja sam najbolji”. Sa samo 22 godine Klej je postao najmlađi svetski šampion u teškoj kategoroji ikada.

 

25. “Kasijus Klej je ime za robove. Klej znači prljavština. Nisam ga birao i nisam ga želeo. Ja sam Muhamed Ali, slobodno ime – Muhamed znači “vredan hvale”, a Ali znači “onaj koji je najviši” – i insistiram da to ime koristite kada mi se obraćate”, rekao je Ali i time i javno prihvatio Islam.

 

26. Muhamed Ali je dobio naslovnicu u magazinu “Life”, ali su ga ipak nazvali Klej.

 

27. “Ja sam šampion običnih ljudi. Možete mi prići i pozdraviti me, a da za to ne morate da platite”, Ali je ostao dosledan svojim principima u početku slave.

 

28. Muhamed Ali nije prošao kvalifikacioni test da se pridruži Vojsci SAD, pošto nije dobro odradio test pismenosti. “Rekao sam da sam najbolji, ne najpametniji”.

 

29. Ali se oženio Sondžom Roi 1964. godine i to je prvi od njegova četiri braka.

 

30. “Crnac treba da bude ubijen ako se spetlja sa belkinjom”. Ali odbija ulogu, u biografskom filmu Džeka Džonsona zato što bi u tom ostvarenju trebalo da “oženi” belkinju.

 

31. “Suviše sam brz da bi me pogodio metak”, bio je Alijev odgovor na pretnje smrću.

 

32. “Ustani i bori se! Niko neće verovati u ovo!! Maja 1965. godine počele su da kolaju glasine da je meč između njega i Listona bio namešten i da je Liston namerno predao meč.

 

33. Nikada se nisam svađao sa Vijetkongom (politička organizacija i vojska). Nikada me nisu nazvali crncem”. Ali je obavešten kako su uslovi za pristup vojsci promenjeni i kako sada može da im se pridruži, ali je on to odbio. Zbog toga mu je oduzeta titula i bilo mu je zabranjeno da boksuje u SAD na kratko.
34. Tokom intervjua uhvatio je osam muva jednom rukom.

 

35. “Ne mogu da podnesem da vidim krv” – izjavio je Ali 1966. godine nakon što je pobedio Kupera koga je praktično “isekao na komadiće”.

 

36. “Vaš muž je dobro, gospođo Foli. Recite deci da treba se ponose svojim ocem”. Odnevši pobedu nad Zorom Folijem nakon sedme runde, Ali uzima mikrofon i teši suprugu svog protivnika, koja prenos meča gleda od kuće.

37. 28. aprila 1967. godine Ali tri puta ignoriše poziv na regrutaciju. Hapse ga, a bokserske komisije širom SAD oduzimaju mu titule.

 

38. “Bog ne želi da propadnem zbog nepojavljivanja”. 20. juna 1967. Ali je proglašen krivim za neodgovaranje na vojni poziv, a slučaj je na kraju prosleđen Višem sudu SAD.

 

39. 1968. Ali traži povratnički meč u Las Vegasu. Ekscentrični desničarski milijarder Hauard Hjuz to sprečava.

 

40. Ali pozira kao sveti Sebastijan, sa telom probijenim strelama za naslovnu stranu časopisa “Esquire”. Tek nakon dozvole mentora Ilajdže Muhameda slika izlazi u javnost.

 

41. “Bilo je ljudi koji su odobravali rat u Vijetnamu. Ako su oni učestvovali u njemu, bili su hrabri koliko i ja”. Se bavi javnim govorništvom.

 

42.  “Niko ne mora da mi kaže kako je ovo ozbiljan posao. Ja se ne borim protiv jednog čoveka. Borim se protiv mnogo njih. Evo jednog koga nisam mogao pobediti”. Ali dobija dozvolu od Bokserskog saveza Atlante da se bori protiv Džerija Kverija 26. oktobra 1970. Osvaja meč u trećoj rundi i ponovo osvaja titulu svetskog šampiona.

 

43. “Jedina stvar sa kojom se ovo može porediti je sletanje na Mesec”. Ali savlađuje četvrti Meč veka sa Džoom Frejzerom. Obojica kao nagradu dobijaju po tada rekordnih 2.5 miliona dolara.

 

44. “Podigao sam pogled i već sam bio na podu”. 8. marta 1971. Ali gubi od Frejzera nakon epske borbe od 15 rundi. To je njegov prvi profesionalni poraz. Na novu borbu za titulu čekaće naredne tri godine.

 

45. Oba igrača prebačena su u bolnicu. Čuvši glasine da je Frejzer mrtav, Ali se zavetuje na povlačenje ako se one ispostave kao tačne.

 

46. 28. juna 1971. Viši sud povlači tužbu protiv Alija podnetu zbog odbijanja služenja vojnog roka.

 

47. “Da me je Frejzer te noći ubio, ustao bih. Postao bih prvi mrtvi šampion u istoriji”. 28. januara 1974. Ali se sveti Frejzeru u njujorškom Medison skver gardenu, ponovo osvojivši svoju nacionalnu titulu.

 

48.  Počasni gost na koncertu Boba Dilana. Obojica učestvuju u kampanji za oslobađanje Robina Kartera, boksera koji je greškom optužen za ubistvo.

 

49. “Suviše si duhovno mali da bi me napao. Ti i tvoj mali TV šou ste ništa naspram Muhameda Alija”. Ali se 1974. obračunava sa Majklom Parkinsonom u njegovoj emisiji. Parkinson ga naziva Kasijusom Klejom i napada ga zbog muslimanskog stava prema ženama. To je drugi od njihova četiri legendarna razgovora.

 

50. Ponet tipičnim medijskim cirkusom koji prethodi svakom meču, Ali raspaljuje publiku u Zairu uzvicima “Ali bomaye!” (“Ali, ubij ga!”) pred meč protiv Džordža Formana, kasnije nazvan “Grmljavinu u džungli”.

 

51.  “Čuo si za mene još u mladosti. Pratiš me od detinjstva. Sada me moraš upoznati, jer ja sam tvoj gospodar”. 30. oktobra 1974. Ali šapuće Formanu dok sudija daje instrukcije.

 

52. “Bik je jači, ali matador je pametniji”. Alijeva “roup-a-doup” taktika primanja Formanovih udaraca funkcioniše, a on nokautom pobeđuje iznurenog protivnika u osmoj rundi.

 

53. U martu 1975. oboren od strane Čaka Vepnera, Ali se oporavlja i osvaja meč u 15. rundi. Borba inspiriše Silvestera Stalonea za film “Roki”.

 

54. “It will be a killer, and a chiller, and a thriller, when I get the gorilla in Manila”. Ali smišlja stihove za finale Ali – Frejzer trilogije: “Triler u Manili”.

 

55. “Frejzer je odustao sekund pre mene”. 1. oktobra 1975. trener sprečava Frejzera da ustane u 15. rundi. Ali, koji je zadržao titulu svetskog prvaka, u istom trenutku govori svom asistentu da želi da skine rukavice.

 

56. Juna 1976. Ali se suočava sa japanskim rvačem Antoniom Inokiom u takmičenju sa “posebnim pravilima”, koje se smatra prekretnicom ka mešovitim borilačkim veštinama.

 

57. 1977. snimljen je film o Alijevom životu, nazvan “The Greatest”. On igra i glavnu ulogu.

 

58. 1987. Orahova avenija u Lujvilu, Kentaki promenila je ime u Bulevar Muhameda Alija.

 

59. “Da li ti zvučim kao neko sa oštećenjem mozga?” Tridesetdevetogodišnji Ali brani svoju odluku da se bori protiv Trevora Berbika 11. decembra 1981. Odlučuje da to bude njegov poslednji meč.

 

60. “Egipatske piramide se raspadaju”. Ali se povlači. Njegov konačni profesionalni rezultat je 56 pobeda (37 nokautom) i pet poraza, bez nerešenih mečeva.

 

61. “Bog me kuša. Poslao mi je ovu bolest da me podseti da nisam ja prvi, nego on”. 1984. četrdesetdvogodišnjem Aliju dijagnostikovana je Parkinsonova bolest.

 

62. Ali odlazi u Irak tokom Zalivskog rata 1990. i sastaje se sa Sadamom Huseinom da pregovara o oslobođenju 14 američkih talaca.

 

63. “Leva ruka mi se trese zbog Parkinsonove bolesti, a desna drhti od straha. Uprkos tome, uspeo sam da zapalim ovaj plamen”. Ali pali Olimpijsku baklju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996.

 

64. Ali se sastaje sa Fidelom Kastrom tokom humanitarne misije 1996. Kastro u šali izaziva Alija da ga udari u bradu.

 

65. 2. januara 2000. donosi se zakonski akt “The Muhammad Ali Boxing Reform Act” koji štiti boksere od beskrupuloznih promotera i rizičnih uslova.

 

66. 2001. Vil Smit tumači ulogu Muhameda Alija u filmu “Ali”. Bokser kaže da je Smit skoro dovoljno lep da ga glumi.

 

67. 2002. Ali dobija zvezdu na Pločniku slavnih u Holivudu. Njegova zvezda biva postavljena na zidu “Kodak” teatra, jer Ali ne želi da ljudi gaze po njemu.

 

68. Na pitanje koje je njegovo najveće uzbuđenje, Ali bira meč protiv Formana u Zairu.

 

69. 2005. godine Džordž Buš odlikuje Alija najvišim civilnim činom u SAD, Predsedničkom medaljom slobode.

 

70. 2005. godine u Lujvilu se otvara Muhamed Ali centar, zasnovan na Alijevim vrednostima poštovanja, pouzdanja, požrtvovanosti, davanja, posvećenosti i duhovnosti.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close