Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke”: Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću

Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke” uputio je otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH u povodu današnjeg obilježavanja 23-godišnjice Patriotske lige BiH i njegovog obraćanja na ovoj manifestaciji.

U pismu Švrakić kaže da su riječ koje je izgovorio Izetbegović najveća neistina.

Vidjeli samo pare

– Mi smo dali sve za odbranu države i ušli u odbranu samo iz jednog interesa, a to je da opstane i da se sačuva BIH, a ne kao većina članova SDA koja je vidjela samo pare, kako će narodu prodati oružje i izvući iz naroda pare. Ti si tada bio veoma nebitna karika u svemu tome i kako možeš uzeti za pravo sebi da izgovaraš ovako teške neistine. Kao prvo to nije bio skup nikakve Patriotske lige, niti nekih vojni skup, to je bio skup svih patriota pa i nekih policijskih funkcionera koji su imali platu za odbranu Ustava i državnosti BIH, a ništa nisu uradili, kao i političkih funkcionera koji niti tada niti sada ništa ne rade. Rasprava je bila odbrana i očuvanje BIH, a ne osnivanje vojnih formacija ili da se na tom skupu formirala neka vojna formacija niti je to bio skup embriona Armije R BIH.

Drugo, u to vrijeme nije postojala nikakva Patriotska liga niti bilo koja formacija .

Treće, na tom skupu samo se komandant Zelenih beretki obratio i rekao: “Ja imam naoružanih 420 boraca i kompletnu opremljenu vojnu jedinicu koja je spremna stati u odbranu Bosne i Hercegovine i njenih naroda, samo treba pomoć u naoružanju jer svaki dan imamo sve veći broj pristalica”. Ovo je bilo jedino izlaganje da postoji neka vojna formacija koja se javno izjasnila da postoji, svi ostali su bili u nekim Yu oblacima zamotani u jugoslavenske zastave sa njihovom idejom. Svi prisutni su pozvani da se pridruže ideji Zelenih beretki, jedinoj oružanoj formaciji koja je zasnovana na multinacionalnoj ideji. Svi su imali priliku, ali svi su željeli svoju stranačku, a ne narodnu vojsku.

Četvrto,  sa tog skupa niko osim rahmetli Omera Behmena nije se priključio da pomogne organizaciji koja je odbranila BIH .

Peto, i najvažnije sa tog skupa, SDA rukovodioci su vidjeli da imaju šansu zaraditi milione na oružju i organizovali su dobru mrežu trgovaca oružjem predratnim i ratnim profiterima koji su za velike novce prodavali oružje narodu i Zelenim beretkama, a cijene pušaka su bile od 1.500 do 2.500 KM, a municije i do 2 KM. Eto, šta je taj skup značio za odbranu BIH. Nije tačno da su bili svi muslimani, kako kažeš iz bivše Jugoslavije, jer već davno se završio rat u Sloveniji, a u Hrvatskoj je krenuo pa su muslimani, pa i naše formacije tada bile u odbrani Hrvatske, vidjeli smo kako su muslimani iz ostalih republika “složno” odgovorili na agresiju na BiH, samo smo ostali mi narodi BiH koji su se borili za BiH .

Napomenuo bih te pošto ti tada nisi bio uključen u odbranu da su na agresiju BiH odgovorili svi narodi, mi iz Zelenih beretki znamo da je ovo prva odbrana i prvi rat na svijetu da se u istoj vojsci bore i ginu za svoju domovinu Jevreji, katolici, pravoslavci, muslimani i Romi. To zaboravljaš ili nisi znao, mi te naše suborce ne možemo zaboraviti .

Ovo je istina

Peto, javno te pozivam da napravimo komisiju koja će na vidjelo iznijeti sva imena ratnih profitera koji su zaradili novac na narodu prodajući oružje. Puno vremena toj komisiji ne treba to i ptice znaju, a mi iz svoje arhive možemo izvući sve potvrde o plaćenom oružju, odnosno naplaćenom od strane SDA sa potpisima i puškama koje smo skupo platili koje sada ti i tvoji saveznici iz SDP-a prodajete za manje od 10 KM po komadu, preko firmi koje su samo vama poznate. Unaprijed znam da to nećeš uraditi jer bi se tu našlo i tvoje ime kao imena tvojih zetova, sestrića, amidžića, rođaka i imena prijašnjih i sadašnjih rukovodioca SDA .

Ti i tvoji iz SDA  su od najčišće i najsvetije borbe za domovinu napravili da ‘93 godine na skupu SDA u Zenici tražite da se politika odbrane okrene prema Rusiji što je indirektno značilo potpisivanje pakta sa agresorom.  Pored toga donesena je odluka  se naša Armija pretvori u jednonacionalnu SDA armiju.

Ovo je istina o našoj odbrani, a ti i tvoji istomišljenici ako imate argumente neka ospore ovo moje pismo, a posebno ti koji si cijeli rat proveo u podrumu. Sada ne spominješ ni to da je tvoj rahmetli babo 3.aprila ‘92 godine došao u naš štab i tražio od komande Zelenih beretki da spase državu. Gdje su tada bili ti tvoji velikani odbrane koje danas pominješ zaboravljajući 1.250 poginulih pripadnika Zelenih beretki do formiranja Armije BiH. E, radi toga ti ovo sve pišem da vidiš da neko misli i bori se za njihovu pomen, a ne kao ti sada sve spominješ ali samo one koji mogu glasati za tebe i tvoju SDA koja je iznevjerila sviju nas pa i samu ideju našeg rahmetli vođe Alije Izetbegovića .

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close