Kultura

Muhamed Filipović: Dobro, Alija, a šta je to tvoje u Bosni?

Nek svak svoje uzme!

Na pitanje zašto je Alija Izetbegović imao toliki animozitet prema “bošnjaštvu” kao nacionalnom opredjeljenju, Muhamed Filipović je odgovorio: “Pa on je bio Srbin po nacionalnom opredjeljenju i pisao se kao Srbin. A onda je meni govorio da mu je  dovoljno da je musliman, na šta sam mu rekao kako je to vjerska definicija. Međutim, ponovio mi je kako mu je to najvažnije. Rekao mi je da bi mogao živjeti i u Sudanu i u Pakistanu”.

Pa ja mu kažem: “Što ne ideš tamo, što živiš u zemlji u kojoj se vode nacionalne politike.”

Od polovine 19. vijeka pa na ovamo ovdje dominiraju nacionalne politike i mi moramo definirati status našeg naroda. I ne možemo ga definirati na drugi način.

Drugo, ja sam ga ovako procijenio jednom kada me je uvjeravao da Bosna ne može opstati, da je najbolje da se podijeli pa “nek svak svoje uzme”.

Tada sam ga upitao: -Dobro, Alija, a šta je to tvoje u Bosni? Pa tvoj djed je došao iz Beograda, ti nemaš ovdje ništa. Nemaš kosti tvojih predaka, one ne leže ovdje, oni nisu ginuli za ovu Bosnu. Ti nemaš to duboko osjećanje koje se mora imati za domovinu. Ti dijeli brate Adu Ciganliju, babovinu i djedovinu, a nemoj dijeliti moju Banja Luku i Glamoč, jedno davati Srbima, a drugo Hrvatima. Pa pola Banja Luke je  izgrađeno na mojoj zemlji, Filipovića polju. Oko 50.000 duluma je u Glamoču samo na mojoj majci bilo?

(Izvor: GLOBAL CIR)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close