Muhamed Čengić – Osnivaču SDA penzija 42,30 KM

Muhamed Čengić, bivši potpredsjednik Vlade Republike BiH i jedan od osnivača SDA, prema rješenju Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH, već osam godina prima penziju od 42,30 maraka!

Neću moliti

Čengić, nekadašnji političar, bivši ambasador naše zemlje u Turskoj, kaže za “Dnevni avaz” da je ovo klasični dokaz kako se država brine o svojim građanima.

Ustvrdio je da mu je iz nerazjašnjenih razloga izbrisana 31 godina radnog staža, jer, kako kaže, ne postoji nijedan dokaz da je od 1966. do 1997. godine uopće primao plaću.

– Sramota, šta drugo da kažem. Osam godina hodam po sudovima, ali džaba sve. Za šest i po godina koje sam, kako piše u rješenju, radio u BiH dali su mi 42 marke penzije. Ostale 31 godine nema nigdje. Tvrde da ne znaju kolika mi je bila plaća, iako sam bio potpredsjednik Vlade RBiH. Imao sam tada plaću oko 3.500 KM – kaže Čengić.


Faksimil rješenje o penziji: Ne postoji dokaz da je primao plaću

Kaže da od bh. političara nije tražio pomoć, jer, kako tvrdi, ne želi bilo koga moliti, a pogotovo današnju strukture koje su na vlasti, jer „njih niko i ne zanima“.

– Godinama sam bio na visokim pozicijama i odjednom sada nema papira. Uredu. Neću moliti. Ako me zdravlje posluži, tražit ću svoja prava u Strazburu. U Sloveniji mi daju invalidsku penziju za isti broj godina, koja iznosi 450 KM, a u Bosni mizerne 42 marke. Šta je to ako nije lopovluk – priča Čengić.

Velika bruka

Ocijenio je da se država prema njemu ponijela nekorektno i neljudski.

– Dokazat ću svima da je ovo veliki lopovluk i da ovako ne mogu da rade. Vlast je uzela moje pare. Ako ovako rade bivšem potpredsjedniku Vlade RBiH, zamislite šta onda rade polupismenom svijetu. Bruka i sramota – kaže Čengić.

Samo nešto muljaju

Čengić tvrdi da se Zavod PIO/MIO poziva na Sporazum sa Slovenijom, jer je tamo godinama radio.

– Prvo su se pozivali na Sloveniju, ali su me i tu prevarili. Prema tom sporazumu, ja bih imao penziju u BiH višu od 500, a ne 42 KM, jer u Sloveniji primam 450 KM invalidske penzije. Samo nešto godinama muljaju – kaže Čengić.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close