KnjigeKultura

Muammar Gaddafi: Neočekivani zagovornik direktne demokracije i njegova promišljanja iz “Zelene knjige”

Libijski predsjednik Muammar Gaddafi brutalno je ubijen 20. listopada 2011. godine, na završetku rata u Libiji koji se vodio između državnih vlasti i vojske protiv islamističkih pobunjenika koji su dobili direktnu vojnu pomoć NATO-a. Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad Libijom i zemlja je, sasvim očekivano, posrnula u kaos u kojem će i ostati sve ove godine.

Iz današnje retrospektive može se konstatirati kako je agresija na Libiju bila jedan od najvećih ratnih zločina 21. stoljeća – napadnuta je država koja nije u datom trenutku prijetila niti jednoj drugoj zemlji, a protiv nje angažiran je element koji će nekoliko godina kasnije izvoditi terorističke napade po europskim gradovima.

Sada već svi redom bivši Zapadni lideri – Barack Obama, Nicolas Sarkozy i David Cameron – čestitali su si na uništenju jedne države koja je zbog svoje nezavisne politike, a ranije i otvoreno antagonističkih stavova, bila desetljećima trn u oku Zapadnih sila. No sinonim za tu državu, koja se svojim punim nazivom zvala Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija, svakako je bio njen predsjednik Muammar Gaddafi.

D. Marjanović, Martina N. – advance.hr

 

Link: “Zelena knjiga”

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close