Mračna strana emocionalne inteligencije

“Svako se može razljutiti – to je lako. Ali naljutiti se na pravu osobu, u pravoj mjeri, u pravo vrijeme, zbog valjanog razloga i na pravi način – to nije lako.” (Aristotel)

Autor: BUKA

Emocionalna inteligencija se generalno smatra kao dobra stvar, kao vještina. Definisana je u Oksfordskom psihološkom rječniku kao  vještina praćenja sopstvenih i tuđih emocija, sposobnost pravljenja razlike između emocija i označavanje istih na odgovarajući način, kao i korišćenje emotivnih informacija za razmišljanje i ponašanje. Ova inteligencija je važan instrument za formiranje i vođenje međuljudskih odnosa. Ali novo istraživanje sugeriše da ima i mračnu stranu. Mlade žene sa višom emocionalnom inteligencijom češće čine akte delinkvencije, otkriva studija koja je nedavno objavljena u časopisu za forenzičku psihijatriju i psihologiju.

U studiji, koju je predvodila Alison Bacon sa Plymouth univerziteta, istraživači su ispitali 96 studenata, postavili su im niz pitanja da bi ih ocijenili na polju hiperaktivnosti, delinkvencije i emocionalne inteligencije. Očekivali su da će ljudi sa hiperaktivnim tendencijama možda imati delinkventski nagon, ali da bi im visok nivo emocionalne inteligencije pomogao da suzbiju te impulse. To se ispostavilo tačno, ali samo za muškarce. Žene sa višim nivoom emocionalne inteligencije su bile sklonije da učestvuju u delinkventnim radnjama.

Šta bi mogao biti razlog tome? To može biti dijelom zbog činjenice da mlade žene imaju tendenciju da obrade svoje emocije drugačije od muškaraca i tako naginju ka različitim oblicima delinkvencije. Istraživači su primijetili da problematični mladi muškarci ispoljavaju svoje emocije i teže ka nasilnim radnjama u svojoj delinkvenciji – takva djela generalno ne zahtijevaju sofisticirano razumijevanje drugih. Mlade žene, sa druge strane, imaju tendenciju da čuvaju u sebi negativne emocije i onda mogu kanalisati tu energiju u razne oblike prestupništva koji zahtijevaju razumijevanje emocija drugih ljudi, a to su na primjer zlostavljanje i socijalna isključenost.

“Kada razmislite o manipulativnom ponašanju ili Makivelijanskim vrstama odnosa, da bi to bila uspješna društvena strategija, morate imati neki stepen emocionalne inteligencije” – rekla je Bacon. ” Morate da shvatite kakav će efekat vaše ponašanje imati na druge ljude, u smislu njihovih misli, osjećanja ili emocija… Inače nećete imati socijalne vještine da uspijete u tome.” Drugim riječima, emocionalna inteligencija je više nego dragocjena vještina za kretanje u svakodnevnom životu – što je, u pogrešnim rukama, svakako čini potencijalno moćnim oružjem.

 

Izvor Huffington Post, za BUKU prevela Kristina Đurić

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close