Možete imati prijatelja, ali možete li ga zadržati?

Karakteristike prijateljstva koje traje

1. Stalna podrška

Prijatelji bi vam trebali pružiti podršku kada ste neraspoloženi, izgubljeni, kada se borite sa problemima… Ali i kada postignete uspjeh. Možete se osloniti na njih kada vam treba podrška i pomoć, bez očekivanja nečeg zauzvrat.

2. Slavite uspjehe jedni sa drugima

Prijatelji koje treba čuvati nesebično slave vaš uspjeh. Jednako su, ako ne i više, uzbuđeni zbog vaših ostvarenja. Niste ljubomorni jedni na druge.

3. Možete se smijati u bilo kojoj situaciji bez obzira koliko tragična, frustrirajuća ili zbunjujuća ona može biti

Zajednički smijeh je ključan kako biste zajedno prebrodili teške trenutke.

4. Veza nikada ne umire

Fizička udaljenost vas može spriječiti da se vidite sa prijateljima. Mogu proći mjeseci i godine, ali kada se vidite, osjećaj je kao da vrijeme uopšte nije ni prošlo.

5. Kada je potrebno, ukažete jedni drugima na potencijalne probleme ili nešto što vam smeta

Iskreni ste jedni prema drugima, ako vas nešto povređuje ili vam ne odgovara, imate hrabrosti da to međusobno raščistite i poboljšate vaše prijateljstvo.

6. Odrecite se nekih prijateljstava

Baš kao i romantične veze, i prijateljstva mogu stagnirati ili postati nezdrava. Ili možete jednostavno “prerasti” to prijateljstvo. Prihvatite da ne možete zadržati svakog prijatelja

koga ste nekada imali. Iako napuštate neka prijateljstva, vi u isto vrijeme otvarate put za nova.

7. Opraštajte

Opraštate čak i kada vaš prijatelj nema hrabrosti da vas moli za oproštaj.

8. Postoje određene granice

Svaki odnos mora imati određene granice kako bi se razvijao. Ako vaš prijatelj prolazi kroz težak period koji se i na vas loše odražava, vi ih i dalje podržavate. Samo im objasnite da ih podržavate sa izvjesne udaljenosti.

9. Ostavljate sve drugo i dolazite kada ste potrebni jedno drugom

– Kada vas prijatelj zove u suzama zbog raskida ili otkaza, vi otkazujete svoje planove za taj dan i provodite ga zajedno. Tragedija se dogodi i vi se odmah pojavljujete: fizički ili/i emotivno. Ne šaljete samo poruku, već nazovete, te se nađete sa tom osobom kada ste u mogućnosti.

Cijenite svoje prijatelje kroz život. Naravno da će biti i prijateljstava koja nećete moći zadržati, ali se osvrnite na njih sa ljubavlju. Mada, postoje i neka prijateljstva za koja ste zahvalni što su se okončala.

 

 

Izvor Huffingtonpost.com, za BUKU prevela Kristina Đurić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close