Može li treniranje mozga igrama i aplikacijama pomoći u liječenju

Želite da budete pametniji, mislite brže, povećate svoju memoriju, i produžite vašu pažnju? Postoji milijardu dolara vrijedna industrija treniranja mozga koja je spremna da pomogne.

Stariji nastojeći ostati oštri, roditelji u potrazi za načinima da pomognu djecu s poremećajima u učenju, pacijenti s povredama mozga, žrtve požara, poslovni ljudi, sportaši, svi se okreću prema računarskim aplikacijama, igrama i programima za mentalno izoštravanje.
Dok nekolicina ranih eksperimenata nagovještava da obuka mozga možda nude neke koristi, stručnjaci upozoravaju da su tvrdnje o treninzima mozga igrama i aplikacijama daleko nadmašile ono što je nauka bila u stanju dokazati. I sada, industrija radi uglavnom nezapažena od regulatornih organa.

Potrošači mogu potrošiti velike količine novca na tim programima, u okviru 1,3 milijarde dolara vrijedne industrije koja raste brzo svake godine.

Šta oni dobijaju natrag?

“Gledam to, u određenoj mjeri, kao dodatak industriji, znate, gdje su ljudi kodirani na takve stvari i druge dodatke, nema puno podataka koji pokazuju da ovakvi dodaci imaju toliko pozitivnog uticaja “, kaže dr. Peter Finn.
On je klinički psiholog na Indiana University Bloomington na National Institutes of Health Finn i upravo je dobio grant od 2.300.000 $ da istraži da li treniranje mozga radi povećanja radne memorije može pomoći alkoholičarima i drugim ovisnicima.
“To je nemoralno”, kaže on.

I mnogi istraživači mozga se slažu s njim. Prošle sedmice, međunarodna grupa neuroznanstvenika i psihologa 69 napisala je otvoreno pismo upozoravajući potrošače da tvrdnje koje iznose kompanije za igre za treniranje mozga nisu naučno dokazane.

Čak i oni, mnogi ozbiljni naučnici – uključujući barem jedan koji je potpisao to pismo – jednako su voljni da odbace potpuno treniranje mozga, za koje smatraju da imaju realno obećanje, ako ne definitivni dokaz.

I istraživači su vruće na tragu tih dokaza. Samo u posljednjoj fiskalnoj godini, američka vlada finansira sa najmanje 5 miliona dolara studije treninga mozga. Studije su testirale pristup kao lijek za sve, od shizofrenije do zloupotrebe supstanci. To ne uključuje mnogo više miliona potrošenih od privatnih kompanija u nadi da će prodati programe obuke mozga za potrošače.

“Malo mi je žao ako je poruka prejaka – to je sve gomila gotovih stvari – onda imamo rizik od izbacivanja bebe iz voda za kupanje”, kaže dr. Adam Gazzaley, profesor neurologije i razvijač igara za mozak na University of California, San Francisco.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close