Kolumne

Mostarsko sajamska kajganijada ???

Mostarsko sajamska kajganijada ???

Tužna jada od Mostara grada i njegovih cirkusijada ?

Za razliku od Zeničke čimburijade, sa pravim kokošijim jajima, ovih se dana, upravo, u Mostaru održava Mostarska sajamska kajganijada, od kukavičijih jaja, podmetnutih od vrha naše vlasti, članova Predsjedništva i njihovih gostiju.

Dok je Zenica jedan normalni i industrijski naš grad, dotle je Mostar, istinski „ grad slučaj „, razoreni i uništeni, ne samo njegovim materijalnim vrijednostima i privrednim objektima, već i ljudskim dušama njegovih građana. Bili su to Titovi gradovi, u svakom pogfledu, kada ih je posjećivgao naš uzor, idol i naš ideal, otvarao nam industrijske gigante, poput Zeničkog metalurškog kombinata, sa visokim pećima i čeličanama, ili Mostarskog Sokola, sa njegovim proizvedenim avionima i helikopterima.

Naši poštovani Zeničani, danas imaju razloga i da se vesele uz svoju tradicionalnu sajamsku čimburijadu, ali ne i Mostarci sa svojom kajganijadom od kukavičijih jaja ?

Zenička tradicionalna čimburijada od pravih ko0košijih jaja ?

 

Međutim, žalosno je, tužno i ogavno, da se iz Mostara u svijet lansiraju lažne vijesti o uspjesima, sjaju umjesto bijede, ovoga grada i njegovih potištenih građana, uz sajamsku kajganijadu od kukavičijih jaja. Prava je šteta, da se na sajmu nije otvorio, ovom prilikom i štand sa kukavičijim jajima, što bi i doprinijelo cjelovitoj i pravoj slici grada Mostara i svih njegovih aktera.

Brojni su razlozi, koji sasvim slikovito i istinito za širu javnost, kao i za moje Bosance iz Zenice i šire, mogu dati realnu sliku  stanja  kakvo je u ovom gradu.

Okupila se svita iz vlasti sa svojim gostima, prohujala je gradom sa luksuznim limuzinama, sa nama lansiranim i otrcanim slavopojkama i pričama o našim nastojanjima za stabilnjiju i uspješniju saradnju, na dalekom putu za Evropu. Kada i nebi bili, kao rogovi u zajedničkoj vreći, da im naša šira javnost i nešto povjeruje u svemu tome, nažalost, nama Mostarcima, su opet, po ko zna koji put podastirali svoja kukavičija jaja, za našu sajamsku kajganijadu.

Bez stida i srama, crnoga obraza da crnji i ne može biti, našli su upravo grad Mostar, kao svoju crnu rupu u sopstvenoj državi, koju mnogi od njih rastaču do ludila. Članovi Predsjedništva, nisu u stanju da se okupe i razumno dogovaraju,u institucijama vlasti u Sarajevu, uspješnu saradnju, uz pozitivno djelovanje u iznalaženju ključnih i dobrih rješenja, za zajedničku nam državu, sa svojim limuzinama i šupljim pričama u gradu „ slučaja „ prosipaju nam maglu ispred očiju i još više nam sole našu sopstvenu pamet, na još uvijek svježe nam rane iz nedavne prošlosti.

Dakle, nisu u stanju već godinama rješiti status ovoga grada, koji nema izbora 8 godina i svoje Gradsko vijeće, a svu vlast su prepustili velikim nacionalistima i recidivima naše sumorne agresorske najezde. Da ironija naše stvarnosti, bude do kraja razgolićena,  hvale se da je zemlja domaćin sajma, upravo država Hrvatska, kao najveći agresor i razarač u svakome smislu ovoga grada i ubica njegovog duha i građana, iz prošlih lijepih vremena.

Isto tako, nigdje nije rečeno, niti napisano od režimske štampe, da se sajam održava u opljačkanim prostorijama ili halama, nekadašnjeg giganta Sokola, pod okriljem i njegovih uzurpatora i izvršioca, od Dragana Čovića i njegove silne  bojovničke svite.

Dakle, naše sramno Predsjedništvo, našlo je priliku da  se ovdje druže, da ništa ne rade, gdje trebaju raditi, a da nama Mostarcima donesu i daruju kukavičija jaja, za našu veliku, javnosti prezentiranu „ kukavičiju kajganijadu „, uz delikatna hercegovačka vina, koja ćemo i u Kinu izvoziti. Blago li se nama, Mostarcima, uz ovu kajganu i vino. Poželimo ovo sve i našim najvećim dušmanima, našim dodikovcima, brajkovićima, čolićima i inim njihovim  „ zaslužnim „ diskriminatorima i nacionalistima, koji su nas „ usrećili „ u svakom pogledu.

Sajamska fešta sa kajganijadom, nije ni mogla bez orkestra guslara i orguljaša, bez recidiva iz naše  dvostrane agresorske prošlosti i sudbine, radi podsjećanja, ali nikada sa zaboravom, do opstanka nas živih i neposrednih svjedoka i sudionika nemilih događaja u ovome, nekadašnjem lijepom i sjajnom gradu Mostaru.

Umjesto, da sa svojim bistrim preostalim razumom, ukoliko ga istinski još i imaju, da vlast, sa članovima Predsjedništva, poruče nama Mostarcima, da njihova noga neće kročiti u ovaj grad, dok se ne riješi njegov status i održe izbori za Gradsko vijeće, da sramota i ironija bude i veća, poručuju Ivanić i Čović da čekaju Izetbegovića da im se ispriča, a Dodik traži od Zvizdića da vrati mandat ???

Ovi silnici i recidivi agresorske ideološke zablude, Vožda i Poglavnika, traže od svoje žrtve izvinjenje za njihovo nasilničko, krvničko i zločinačko ponašanje, kao da gospodin Bakir Izetbegović nije predstavnik naših Bošnjaka i naših vrlih komšija, koji su i doživjeli, a mnogi nisu i preživjeli, njihovu torturu i hajdućiju. Došli su, upravo u grad Mostar, gdje je izvršena ta dvostruka agresija, da traže bogomolju, pod križevima i krstovima, ne osvrćući se na brojne logore i naše časne sugrađane, rođene Mostarce, koji su danas u dijaspori i širom svijeta sa nostalgijom rasuti.

Povucite se u svoje torove, bar do slijedećih izbora 2018 godine, dajte dovoljno soli svome stadu i napijte ga sa dovoljno vode, a nas Mostarce prepustite našoj sudbini, ma kako nam crna bila i bez vaše kajganijade ???

S poštovanjem, Mr Milan Jovičić

Mostar, april 2017. God.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close